Zayıflamaya Yardımcı Besinler 3

Zayıflamaya yardımcı besinler ile ilgili bilgilere devam ediyoruz. Zayıflama programlarında uygulanan diyet listelerinin olmazsa olmazı olan 5 besin daha…

 

Zayıflamaya Yardımcı Besinler Neler?

 

  1. Baklagiller

Yüksek lif ve protein içeriği ile tokluk sürecini uzatan besinlerdir. Ayrıca dirençli nişasta olarak adlandırdığımız bir karbonhidrat türünü içerirler. Bu sayede kilo kaybı açısından yararlı olabilirler. Mercimek, kuru fasülye, barbunya ve nohut, bu besin gurubu içersinde yer alan besinlerdir. Bu besinlerin gaz gibi olumsuz özelliklerini ortadan kaldırmak ve lezzetini artırmak da pişirme yöntemleri ile mümkündür. Yağ oranı azaltılarak pişirilmesi, günlük yağ tüketiminin azaltılmasını sağlar.

 

 

  1. Peynirler

Süt ürünleri protein açısından zengin besinlerdir. Ayrıca içerdikleri kalsiyum minerali zayıflamayı destekler(1). Bu ürünlerden olan peynir, süt ve yoğurta göre çok daha az karbonhidrat ve kalori, çok daha fazla protein içerir. Yağ oranı az olan peynirler; özellikle lor peyniri gibi çökelek gibi peynirler, daha çok tüketilmesini önerdiğimiz peynirler arasındadır.  Bunlar, diğerlerine oranla çok daha az kalori içerdiklerinden ve daha doyurucu olduklarından zayıflamaya yardımcı besinler olarak değerlendirilir.

 

 

  1. Avokado

Meyveler, karbonhidrat içeren besinlerdir. Bunun yanında lif oranları yüksek olduğundan, fitokimyasal bileşikleri, vitamin ve mineralleri bol miktarda içerdiğinden (özellikle potasyum), sağlıklı ve dengeli bir zayıflama programında uygun miktarda tüketilmelidir. Avokado ise diğer meyvelerden farklıdır. Bu farklılık, içerdiği sağlıklı yağlardan kaynaklanır. Zeytin yağını sağlıklı yağ yapan oleik asit, bu meyvede de bulunmaktadır. Yağ içeriği ile birlikte su oranı da fazla olan bu meyve, düşünüldüğü kadar kalorili değildir. Diğer tüm meyveler gibi günlük kalori ihtiyacı dahilinde uygun miktarda tüketilmesi gerektiği göz ardı edilmemelidir. Bu meyvenin zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde olması için en uygun tüketim şekli, salatalara koyulmasıdır. Bu sayede sebzelerin doyuruculuğunu artırır.

 

 

  1. Elma sirkesi

Elma sirkesi, zayıflama konusunda uzun süredir popüler olan bir besindir. Zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde kesinlikle yer alır. Karbonhidratlı besinler yenildikten sonra kan şekerinin düzenlenmesini sağlar ve doygunluk hissini artırır (23). Bu sayede gün içerisinde daha çok kalori alınmasını sağlar. Yapılan bazı araştırmalarda bazı bireylerde ağırlık kaybını artırdığı gösterilmiştir (4). Uzun süreli düzenli kulanımının  sağlık üzerine olumlu etkileri de vardır.

 

 

  1. Fındık

İçerdiği yağ nedeni ile zayıflama programlarında korkularak yaklaşılabilen fındık, aslında o kadar da korkulacak bir besin değildir. İçerdiği lif ve sağlıklı yağlar sayesinde metabolizmayı destekler (5,6), bu neden ile atıştırmalıklar arasında bulundurulmasını önerdiğimiz, zayıflamaya yardımcı besinler arasındadır. Tüketim miktarı, yine günlük tüketilmesi gereken kaloriye göre ayarlanmalıdır.

 

 

Bu besinler, diyet programları ile birlikte kullanılırlar ise zayıflamaya yardımcı etki göstereceği göz ardı edilmemelidir. Besinler yanında su tüketiminin de önemli olduğu unutulmamalı, günlük en az 2 litre sıvı muhakkak tüketilmelidir.

 

Besinleriniz ilacınız olsun, afiyet olsun.

 

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir