Aç Kalmak Kilo Aldırıyor !

“Aç kalmak, kilo aldırıyor”. Evet, yanlış duymadınız. Çevrenizde “Çok yemiyorum; ama ne yesem yarıyor” diyen birileri mutlaka olmuştur. Yeme davranış bozukluklarından anoreksiyaya kadar götüren “aç kalmak”, kesinlik ile bir zayıflama yöntemi değildir. Neden mi?

 

Aç Kalmak Nasıl Kilo Aldırıyor?

Gün içerisinde almamız gereken belli bir miktar enerji vardır. Bu enerji, vücudun çalışabilmesi için gerekli olan enerji ile gün içerisindeki aktiviteler (uyumak, yürümek, TV izlemek, bilgisayarda takılmak vb) için gerekli olan enerjinin toplamıdır. Eğer biz besinleri tüketirken toplam enerji harcamamızdan fazla kalorili besin tüketir isek, o zaman kilo alma başlar. Ancak bu durum, gereken enerjiyi almaz isek her zaman kilo verme şeklinde işlemez. Çünkü zihnimiz, vücudumuz hayatta kalmak için ne gerekli ise o tepkileri vererek yaşamı sürdürür.

Yeterli enerji uzun süre alınmadığı zaman, bu alınan enerji kaynakları dengesiz olduğu zaman (hiç karbonhidrat tüketmeme, hiç yağ tüketmeme vb) vücudumuz kendini korumaya alır. Yeterli enerji gelmediğini fark eden bedenimiz, savunma olarak kıtlık psikolojisine girer ve yediğiniz her şeyi depolama yoluna gider. Sonucunda ise kendini yavaşlatır. Bu depolama yağ şeklinde yapıldığından vücudunuzda zaman ile yağ birkimi olacaktır. Çünkü artık zihniniz ve vücudunuz biliyor ki ona yeterli besin gelmiyor. O zaman ne yapmalı? Gelen yiyecekleri idareli kullanmalı; hatta ya bir gün daha az gelir ise nasıl çalışacak bu sistemler? Bu besinleri depolamalı… E hal böyle olunca siz gün içerisinde çok yemeseniz bile kilo alma eğiliminde oluyorsunuz. Bir süre sonra su içseniz yarayan bir hale gelebiliyorsunuz. Metabolizma kendini çok yavaşlatıyor; 25 yaşında olan bir genç kızın metabolizma yaşı 45 olabiliyor.

Kıtlık moduna geçen metabolizmamızı hızlandırmak mümkün. Yapılması gereken; en kısa zamanda önce bir endokrinolog yahut dahiliye uzmanına gidip kıtlık vücudumuza ne kadar zarar vermiş, ne durumdayız bir öğrenmek. Ardından da bir beslenme uzmanına koşmak. Sonrasında durum çok vahim ise ilaç ile birlikte bir diyet tedavisi sorunumuzu çözecektir. Az vahim ise daha şanslısınız; ilaç kullanmaya gerek kalmadan beslenmenizde yapacağınız değişiklikler ve doğru bir beslenme programı ile kıtlıktan kurtulabilirsiniz. ‘’Aç kalmak, kilo aldırır”. Bunu unutmayın.

Besininiz ilacınız olsun.

 

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir