Vücudunuzda Bahar Temizliği

Vücudunuzda bahar temizliği yapmaya ne dersiniz? Yazın müjdecisi bahar ayları geldi çattı. Birçoğunuzu da yaza hazırlanma telaşı sardı. Eveeet… dediğinizi duyar gibiyim. Kışın kasvetinden ve vücudumuza bıraktığı etkilerden arınmak için süper bir zaman. Yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni, mevsim sebzeleri ve meyvelerinin yardımı ile, açık havada yürüşler ile birlikte hem fazla kilolarınızdan kurtulabilir hem de güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

Bahar temizliğine nasıl başlamalı?

İlk olarak kısa bir detoks ile vücudunuzun kendini arındırması ve onarmasını sağlamalısınız. Bu detoks programı içerisinde mevsim sebze ve meyvelerinin taze ve doğal formlarını tercih etmeli, mercimek, nohut vb bakliyatlara diyetinizde yer vermelisiniz. Ayrıca bu arınma süresinde, alkol, sigara, kafein ve kullanmakta olduğunuz reçetesiz ilaçlar var ise bunlardan uzak durmalısınız.

Detoks süreniz minimum 3, maksimum 10 gün olmalıdır. Bu süre içerisinde süt ve süt ürünleri, yumurta, bal+polen+arı sütü karışımı dışında hayvansal kaynaklı besinlerden uzak durmalısınız. Süt ve süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih etmeli, zeytinyağlı sebze yemekleri veya salatayı öğünlerinizde mutlaka bulundurmalısınız. Uzun süre aç kalmamalı, sabah geç uyanmamalı ve gece geç yatmamalısnız. Omega 3 takviyenizi muhakkak bulundurun. Her gün en az 12- 13 su bardağı su mutlaka içmelisiniz. Bitki çaylarını özellikle biyoaktif bileşenlerden zengin olan yeşil çay, ıhlamur,kuş burnu, roibossu tercih etmeli, bildiğimiz çay olan siyah çaydan uzak durmalısınız. Bu sürecin ilk 2-3 günü kendinizi yorgun ve halsiz hisseder iseniz, endişelenmeyin. Çünkü vücudumuz kendisini arındırmaya başladığında ruhsal değişiklikler, kas ağrıları yaşanmasını çok normal, beklenen bir durumdur. Vazgeçmek yok! 3. Günden itibaren çok daha dinç, enerjik hissedeceğinizin garantisini veriyorum.

 

Sabah kahvaltı da ya da öğle yemeği sonrası ikindi ara öğününde detoks uygulamanıza yardımcı olacak sağlıklı bir kür:

 

  1. 3 orta boy havuç
  2. 40 gram ıspanak
  3. 1 adet orta boy pancar
  4. 1 yeşil elma
  5. Yarım ceviz büyüklüğünde zencefil
  6. 2-3 dilim kabuğu soyulmuş limon

 

Tüm bunları katı meyve sıkacağınıza atıp afiyetle tüketiyorsunuz. (Verdiğim bu tarif ve bahsettiğim uygulama tanısı koyulmuş herhangi bir hastalığı olmayanların kullanması uygun görülerek yazılmıştır. Diyabet, böbrek hastalıkları vb herhangi bir rahatsızlığınız var ise, yahut kullanmakta olduğunuz ilaçlar var ise doktorunuza danışmadan uygulamayınız.)

Mart ayı sebze ve meyveleri:  Muz, elma, ıspanak, havuç, pırasa, brokoli, kırmızı turp.

Detoks süreci sonrasında ise boy, kilo ve vücut yaği kas oranlarına uygun bir diyet programı ile birlikte kalıcı ve sağlıklı bir zayıflama sağlayabilirsiniz.

 

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun.

 

Sorularınız için Dyt. Aslıhan Altuntaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir