Nar Yemek İçin 10 Önemli Neden

Nar, eski kültürlerde cennet meyvelerinden kabul edilen, bazen sağlık bazen bereketi temsil eden, kış mevsiminin gözde meyvelerinden olup, ayıklanması zor geldiği için maalesef az tüketilen narı yemek için işte size 10 önemli neden…

Nar Nelere Faydalı?

 

KALP HASTALIKLARINI ÖNLER

Yoğun antioksidan içeriğe sahip olan nar, bu özelliğini içeriğindeki polifenoller sayesinde gösterir. Serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı maddeleri etkisiz hale getirir. LDL (kötü kolesterol)ün azalmasını sağlayarak koroner arter hastalıklarını ve damarlarda plak oluşumunu önler.

 

KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Nar içeriğindeki bazı maddeler, serum anjiyotensin dönüştürücü enzimleri bloke ederek kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur. Punikasit, serum yağlarından biri olan trigliseridlerin düzeyini düşürür aynı zamanda kan basıncını düşürür. Böylelikle kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olurken, tansiyon problemlerinde de çözüm ortağıdır.

 

KANSERİ ÖNLEMEYE YARDIMCIDIR

Yapılan bilimsel çalışmalarda nar suyunun tümör hücrelerinin gelişimini inhibe ederek, doğal öldürücü hücreleri temizlediği gösterilmiştir. İçerdiği polfenollerin antioksidan özelliklerinin güçlü olması bu meyveyi, bu yönde güçlendirmektedir. Zengin plofenol içeriğine sahip olması ile ünlenen nar, anti-inflamatuar özelliği sayesinde anti- kanserojen meyvelerdendir.

 

SİNDİRİME YARDIMCIDIR

Sağlıklı bir sindirim sistemi için diyet lifi olmazsa olmazdır. Günlük lif yani posa ihtiyacımız 25-30 gram kadardır. İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirime yardımcı olur. 1 nar, günlük lif ihtiyacının %30 kadarını karşılayabilir.

 

GÜCÜNÜZE GÜÇ KATAR

Anti-inflamatuar bileşikler açısından da zengindir. Romatoid-artrit, osteoartrit gibi immün sistem hastalıklarından müzdarip olanlar için son derece sağlıklıdır. Bu bileşiklerin yanı sıra içerdiği C vitamini ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirerek yaygın hastalıklar ve enfeksiyonların önlenmesinde de etkindir.

 

LİBİDOYU ARTIRIR

Antik çağlardan beri, bereket sembolü olarak kabul edilmiştir. Queen Margaret Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 1 bardak nar suyu hem erkeklerde hem de kadınlarda testosteron düzeylerini artırır. Bu özellik cinsel yaşam için harika doğal bir afrodizyaktır. Ayrıca çalışmalar, insan sisteminde bulunan seks steroidlere benzer bazı bileşikler içerdiğini göstermiş, seks sırasında dayanma gücü ve arzuları artırdığını açıklamıştır.

 

STRES SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR

Stres anlarında kortizol adı verilen bir hormonumuzun seviyesi artar. Yine Oueen Margaret Üniversitesi’nde yapılan araştırmada 1 bardak nar suyu içen bireylerde kortizol seviyesi düşük bulunmuştur. Bu durum, psikolojik stres kontrolüne yardımcıdır. Ayrıca oksidatif stresi de önleyerek biyolojik stres seviyesini de düşürür.

 

ALZHEİMER’I ÖNLER VE TEDAVİSİNE YARDIMCIDIR

Araştırmacılar düzenli nar suyu içilmesinin alzheimer hastalığının iyileşme sürecine katkı sağladığını düşünmektedirler. Çünkü yaptıkları araştırmalar, bu besinin depresyonu ve beynin hipokampus bölgesinde amiloid birikimini azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan bir diğer hastalık olan parkinsonun da önlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

 

SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN NAR

Eczanelerden, marketlerden aldığımız diş bakım ürünlerinden ise bu meyve, sizler için daha iyi bir plak temizleyici olabilir. Bilim adamları nar ekstresi kullanarak yaptıkları bir çalışmada, mikroorganizmaların neden olduğu plak oluşumunu %84 oranında azalttığını göstermişlerdir.

İşte yukarıda saymış olduğumuz tüm bu faydaları sebeiyle hazır mevsimindeyken nar tüketmeyi ihmal etmeyin.

 

AFİYET OLSUN 🙂

 

 

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir