Düz Bir Karın İçin Ne Yapmalı?

Birçok kadının hayali olan düz bir karna sahip olmak, aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Tek yapmanız gereken küçük küçük köklü değişiklikleri hayatınıza dahil etmek. Nereden başlayacağınıza siz karar verin ve sırasıyla aşağıdaki önerileri uygulamaya koyulun.

 

Basit (rafine) şekeri beslenmenizden çıkararak yola koyulun…

Yediğimiz birçok besinin içerisinde az da olsa şeker bulunur. Bu sebeple sıfır şeker ile beslenmek kavramı doğru olmamakla birlikte çok da mümkün olabilen bir durum değildir. Şeker olarak bahsettiğimiz tam olarak nedir? Glikoz, früktoz, galaktoz gibi monomerler ve bunların bir araya gelmesi ile oluşan yapıdır. Bunlara karbonhidrat denir. Burada önemli olan, karbonhidratı tamamen bırakmak değil, yeterli miktarda ve doğru kaynaklarından almaktır. Çay şekeri (sofra şekeri) ve bu şeker kullanılarak yapılan tüm besinlerden, beyaz un ve ürünlerinden, pirinç, bal, reçel, pekmez, hazır meyve suları, hazır kek, kurabiye, hamurlu ve şerbetli tatlılar, dondurma, kolalı içecekler, gazoz, bisküviler, limonata gibi hazır aroma tozlardan uzak durulmalıdır. Bunlar yerine diyet lifi içeren, vitamin ve minerallerden zengin olan tam tahıllı unlar ve ürünlerini, meyve ve sebzeleri, kurubaklagilleri karbonhidrat ihtiyacınızı karşılamak için tercih etmelisiniz. Bu sayede düz bir karın için temel adımları atmış olursunuz.

 

Yatmadan önce yemek yemeyi bırakın…

Yatmadan 3 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmış olmalısınız. Yemek yemek derken buna atıştırmalıklar da dahil. Su dışında herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz.

 

Hafif bir akşam yemeği tercih ederek hafifleyin…

Almanız gereken enerjinin çoğunu sabah, öğle ve varsa gündüz ara öğünleriniz arasında paylaştırın. Akşam salata, zeytinyağlı sebze yemekleri, çorba gibi seçenekleri dahil ederek hem rahat bir uykuya hazırlık yapın hem de karın bölgesi yağlanmalarına set çekin.

 

Çay, kahve tüketimine dikkat…

Çay ve kahve yararlı etkileri olmakla birlikte, fazla tüketilmesi toksik etkilere yol açabilen içeceklerdir. Çay açık ,limonlu ve şekersiz olmak üzere 3-4 bardaktan fazla tüketilmemelidir. Kahve de yine şekersiz tüketilmeli; günde 1 Türk kahvesi, 1 filtre kahveyi geçmemeli, içerisindeki kafeine muhakkak dikkat edilmelidir.

 

Egzersiz şart!

Karın egzersizleri ile birlikte yürüyüşün de karın kaslarının gelişimde etkili olduğu unutulmamalıdır. Haftada en az 3 kez 40 dakika yürüyüş, hayatınızın bir parçası olmalıdır.

 

Su içmeyi ihmal etmeyin

Günde en az 10 su bardağı su içmek metabolizmanın hızlanmasını, hormanların düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Ayrıca kaslarımızın da diğer organlarımız gibi suya gereksinimi vardır. Düz bir karın için mutlaka su için.

 

Kaliteli proteinleri tercih edin

Protein kaynağı olarak tüketilen her besinin vücuda alındığında kullanılma, vücuda katılma oranı aynı değildir. Bu kaynaklardan en önemlisi %100 yapıya katılan yumurtadır. Herhangi bir sağlık sorunumuz yok ise her gün 1 yumurta yemek, hem gün içerisinde daha az acıkmanızı sağlar hem de kasların yapısına katılarak güzel kas görüntüsüne ulaşmaya yardımcı olur. Bunun dışında protein ihtiyacını karşılamak için haftada 3-4 kez kırmızı et, 1-2 kez kurubaklagil, günde 4 porsiyon süt veya yoğurt tüketmelisiniz.

 

Kalsiyum ve D vitamini önemlidir.

Süt ve süt ürünleri kalsiyumun en iyi kaynaklarıdır. Günde 2 kase yoğurt, 1-2 su bardağı süt (bunların yarım yağlı ya da yağsızlarını tercih edin.) , 5- 6 adet badem, en az 1 öğünde koyu yeşil yapraklı sebzelerden oluşan bir salata, kalsiyum ihtiyacını karşılamanızı sağlayacaktır. Kalsiyum, kasların yapısına katılan ve kasların çalışmasını sağlayan önemli minerallerden birdir. Kas şekillenmesine yardımcı olur. D vitamini, maalesef besinler yolu ile karşılanamıyor. Bunun için doktorunuzun önerisi ve takibi dahilinde besin desteği kullanabilir yahut düzenli olarak günde 10-15 dk güneş ışığından faydalanabilirsiniz. Bu iki besin öğesi birlikte çalışır. Bu sebep İle ikisinin de yeterli olması elzemdir.

 

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir