Manken Hastalığı (Anoreksiya Nervoza)

Bir yeme bozukluğu olan Manken Hastalığı (anoreksiya nervoza), tehlikeli düzeyde zayıflığa neden olan bir hastalıktır. Günümüzde, özellikle medyanın etkisi ile ideal beden algısının sıfır beden olarak bilinen düzeye gelmiş olması, önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bu hastalık, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen bir durumdur.

MANKEN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

  • Zayıf bir bedene sahip olma arzusu
  • Kilo almaktan aşırı korku
  • Çok zayıf bile olunsa kilo verme isteğinin bulunması
  • Adet kesilmesi
  • Yemek, diyeti kilo ve egzersiz ile ilgili aşırı takıntı

 

Anoreksiyada kişiler,sürekli yemeklerden bahsederler, çok halsiz,hatta hasta bile olsalar aşırıegzersiz yapma meyilindedirler. Ne kadar zayıflamışsın, kemiklerin sayılıyor, vb söylemler olumsuz eleştiri mayetinde söylense bile bu cümleler, hastaları mutlu eder. Kilo almamak ve hatta daha fazla vermek için yemeyi aşırı derecede kısıtlarlar. Özgüvensizilk, ruh hali bozuklukları (özellikle depresyon) bu kişilerde sıklıkla görülür. Hastalar, alınan besinlerin kilo yapmasını önlemek adına farklı arınma yöntemleri uygularlar. ( yemek yed,kten sora kusma, laksatif ilaçlar kullanma vb.)

 

Anoreksiyanın oluşmasında daha öncesinde yaşanılan kilo sorunları, kişilerin çevresinde kilo sorunu yaşayanların olması, özellikle çocukluk döneminde beslenme (çocukluk doneminde beslenme) ile ilgili yapılan zorlamalar (Bu köfteler bitecek ! Bu tabak bitmeden sofradan kalkamazsın!), stres veya baskı da bu hastalığı tetikleyebilmektedir.

 

Anoreksiya, yalnızca bir beslenme sorunu değildir. Ayrıca ölüm oranı yüksek olan psikiyatrik hastalıklar arasındadır. Bu sebeple tedavi sürecinde psikolog ya da psikiyatrist muhakkak bulunmalı ve multidisipliner bir çalışma ile tedavi yürütülmelidir. Beslenme planlaması kişilere özgü bir şekilde yapılandırılmalı, ideal vücut ölçüsü konusunda kişiler çok iyi bilgilendirilmelidir. Hastalığın derecesine göre ayaktan takip edilebileceği gibi, hastalığın yatarak da tedavi edilmesi gerekebilir.

 

Eğer sizin de etrafınızda yukarıda kabaca bahsetmiş olduğumuz davranışları sergileyen yakınlarınız var ise, muhakkak önlemini almalı ve onu en kısa zamanda sağlık ekibine yönlendirmelisiniz. Ancak dikkat! Bu kişiler, maalesef bu durumu bir sorun olarak görmemektedir. Bu sebep ile uygun yolu bulmak konusunda da öncelikle bir uzmana danışmak, daha sağlıklı bir başlangıç olabilir.

 

Sorularınız için Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir