Çocukluk Döneminde Beslenme

Annelerin daha anne adayı iken araştırmaya başladıkları en önemli konuların başında çocuk beslenmesi gelmektedir. Doğduğu andan itibaren bebeğinizin ne kadar yediği, yetip yetmediği, ne zaman yemesi gerektiği soruları zihninizi meşgul eder.  Çocukluk dönemi beslenmesi 0-6 ay, 6-12 ay, okul öncesi dönem, okul dönemi ve ergenlik dönemi beslenmeleri olarak ayrı ayrı ele alınmaktadır. Bu dönemlere göre tüketilmesi gerekilen besinler ve miktarları değişmektedir. Bebeğinizin büyüme ve gelişmesine göre, doğum ağırlığına ve ayına göre şekillenmeye başlayacak olan dönemlerin genel özellikleri aşağıdaki gibidir.

 

Çocuk Beslenmesi

  1. 0-6 ay dönemi,su dahi verilmeden anne sütünün yeterli olduğu dönemdir.
  2. 6-12 ay, bebeğin besinlerle tanışma ve ailenin beslenme alışkanlıklarını tanıma dönemidir.
  3. Okul öncesi dönem (0 – 5 yaş) ailenin beslenme düzenine alışma dönemidir. En dikkat edilmesi gerekilen nokta besin çeşitliliğinin sağlanmasıdır. Ancak bu yaştakiçocukların yiyebileceği miktarlar, mukakkak göz önünde bulundurulmalıdır.
  4. Okul dönemi (6 – 10 yaş) beslenmesi, çocukların dışarı ile tanıştığı ve beslenmelerine de yeni alışkanlıklar kattığı dönemdir. Özellikle okuldaki beslenme alışkanlıkları, onların ileri dönem sağlıklarını etkileyecek olan önemli faktörlerdendir.
  5. Ergenlik (adölesan) döneminde beslenme, besin ihtiyaçlarının arttığı, hatta büyüme çok hızlı olduğu için yetişkinlerden bile fazla besin gereksinimi olabilen bir dönemdir.

 

Beslenme, birçok sağlık sorunun önlenmesinde en büyük etkendir. Bu sebep ile çocuklarınızın doğru besinler ve doğru beslenme planları ile yetişmesi, onlara vereceğiniz en güzel hediyelerden biri olacaktır.

 

Sorularınız için Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir