Karpuzun Faydaları Neler mi?

Karpuzun faydaları saymakla bitmez. Karpuz, su ve şeker içeriği yanında bir çok vitamin, mineral ve yararlı kompanentleri içeren düşük kalori mucizevi bir meyvedir. Özellikle yaz pikniklerimizin vazgeçilmezidir; bir yandan ferahlatırken diğer yandan kilo kontrolüne de yardımcı olmaktadır. Tatlı krizlerini önlemek için tercih edilebilecek bir meyvedir.

 

Karpuzun Besin Değerleri

Karpuz; C vitamini (16 mg), pantotenik asit, biotin, potasyum (230 mg), Avitamini, B1 vitamini B6 vitamini, bakır, magnezyum için iyi bir kaynaktır.

200 gram karpuz (1 porsiyon) için besin değerleri

  • 60 kaloridir.
  • 15 gram karbonhidrat içerir.
  • 0,80 gram lif içerir.
  • 8 mg likopen içerir.

 

Neden Karpuz Yemeliyiz?

Her türlü sebze ve meyve uzun yaşamın sırrı olarak değerlendirilmektedir. Birçok araştırma, karpuz gibi bitkisel besinlerin tüketilmesi ile obezite, diyabet, genel ölüm oranlarının azalması, kanser, kalp hastalıklarının azalmasını ilişkilendirmektedir.

 

  1. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde astımı önler.C vitamini antioksidan özelliği olan bir vitamindir. 1 porsiyon karpuz ile günlük C vitamini ihtiyacımızın %16’sı karşılanır.
  2. Kan basıncını düzenler, Amrican Journal tarafından yayınlanan bir çalışmada, hipertansiyonu olan bireylere karpuz özü verilmiş ve kan basınçlarının yani tansiyonlarının kontrol altına alındığı gözlemlenmiştir.
  3. Kanser savar bir besindir. Kanser vakalarında da tüketilmesi komplikasyonların azalmasına yardımcı olur.
  4. Yağ depolarındaki yağların kullanılmasını sağlar. İçerdiği sitrülin vücudumuzda yağ oluşumunu sağlayan bazı enzimlerin aktivitelerini durdurur. Bu sayede vücutta yağ birikimini engeller.
  5. Serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve oksidatif stresi azaltarak kalbi korur.
  6. Çok iyi bir antioksidandır. Antioksidan özelliği içermiş olduğu flavanoid, karetenoid, triterpenoidlerden en çok da likopenden ileri gelmektedir. Likopen serbest radikalleri nötralize ederek etkisiz hale getiren en önemli bileşenlerdendir. Bununla birlikte olgunlaşmış kırmızı karpuzlarda beta karoten içeriği de yüksektir ve likopen gibi anti inflamatuar özelliği olan cucurbitacin E fitokimyasalı da bulunmaktadır.
  7. Sindirimi düzenler, kabızlığı, hazımsızlığı önler. Karpuz su ve lif içeriği yüksek olan bir besindir. Bu sayede bağırsak çalışmasını düzenler.
  8. Susuzluğa, dehidrasyona birebirdir. Karpuzun %92’si sudur ve içerdiği elektrolitler sayesinde dehidrasyonu önler.
  9. İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir ve öğrenmeyi kolaylaştırırKronik inflamasyonu da azaltır.
  10. Karpuz ve karpuz suyu, içerdiği L-sitrulin sayesinde kas ağrılarını azaltır, egzersiz sorası toparlanma süresini kısaltır. Yapmış olduğunuz kardiyo çalışmalar sonrasında 1-2 porsiyon karpuz tüketebilirsiniz.
  11. Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde deriyi canlandırır, nemlendirirSaç hücreleri dahil olmak üzere hücre gelişimine yardımcıdır. Sağlıklı bir cilt için karpuz yemeyi ihmal etmeyin.

 

Karpuz potasyum içeriği yüksek olan meyvelerden biridir. Bu sebeple potasyum kısıtlaması olanlarda, böbrek hastalarında tüketimi beslenme uzmanları kontrolünde olmalıdır.

 

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun.

Dyt. Aslıhan Altuntaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir