Kurban, Bayram Diye Sağlığınızdan Olmayın!

Kurban, bayram diye sağlığınızdan olmayın! İzinler alındı, biletler ayarlandı ve yolculuğa çok az kaldı… Kurban bayramını sevdiklerinizle mutlu, huzurlu ve sağlıklı geçirmek için beslenmenizi ihmal etmeyin. Çünkü kurban bayramı, et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketiminin de artmasına neden olan bir dönemdir. Özellikle risk grubunda olan çocuklar ve yaşlıların, kronik hastalığı olanların çok çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Kurban bayramı boyunca kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı artmaktadır, bu  nedenle kalp- damar hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları ve hipertansiyon hastaları risk altındadır. Ancak kurban bayramı ile ilgili sizlere aktardığım öneriler yalnızca yukarıdaki durumlar için değil her birey için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin temel prensiplerine, porsiyon kontrolü ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.

 

Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kurban bayramında da güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Eğer namaza giden ve kurban telaşı olanlar genelde öğünü atlarlar, bu durumda evden çıkmadan önce 1 bardak süt ya da bir avuç içi kadar çiğ fındık, ceviz, badem ile birlikte 2-3 adet kuru kayısı/kuru erik sağlıklı bir başlangıç sağlayacaktır.
  • Kırmızı et en önemli protein kaynaklarından biridir ve magnezyum, B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içermektedir. Ancak her besinde olduğu gibi etin de ihtiyaç olandan fazla tüketilmesi zararlıdır. Görünen yağlar ayrılsa bile kırmızı etin %20’si yağdır. Bu sebeple de kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek bir besindir. Almanız gereken miktar vücudunuzun toplam kalori ihtiyacına göre belirlenmelidir.
  • Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü kesimden hemen sonra et lezzetsiz ve sert olur ve sindirimi oldukça zordur. 24 saat buzdolabında bekleyen et ise daha kolay pişer, daha kolay sindirilir ve çok daha lezzetlidir.
  • Et tüketiminde aşıraya kaçılmamalıdır. Öğünde 2-3 porsiyon (60-90) gram et tüketimi yeterlidir.
  • Eti pişirirken ızgara, haşlama ve fırınlama yöntemleri tercih edilmeli, yağ ilavesi yapılmamalıdır. kavurma ve kızartmalardan uzak durulmalıdır. İlle de kavurma diyorsak tereyağı, kuyruk yada iç yağ eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte pişirilmelidir.
  • Kırmızı et demir açısından da zengin bir besindir. Ancak C ve E vitamini içermez. C vitamini bu demirin emilimini artıracağından etin aynında mutlaka sebze/salata/taze meyveler tüketilmesi önemlidir.
  • Et ızagara yapılacaksa kömürleşen kısımlar kanserojen madde oluştuğundan yenilmemeli ve et ateşten 10-15 cm uzakta pişirilmelidir, aksi halde vitamin kayıpları olmaktadır.
  • Etlerin yanında asitli/gazı içecekler yerine cacık, ayran veya yoğurt gibi yardımcı besinler yenilmelidir.
  • Öğünler arasındaki dengeyi sağlanmalıdır, eğer bir öğünde bir besinden çok fazla tüketildi ise, bir sonraki öğünlerde o besin gurubundaki besinler azaltılmalıdır.
  • Bayram ziyaretlerinde hamurlu tatlılar ve çikolata yerine sütlü tatlılar ve meyveler; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları (ıhlamur, adaçayı ve rezene olabilir) tercih edilmelidir.
  • Günlük 1-2,5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Gün içerisindeki fiziksel aktivite artırılmalıdır. En az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Ev içerisindeki hareketlilik artırılmalıdır.
  • Kurban bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.

 

Tüm bunlara rağmen kaçamaklar fazlaca oldu ise üzülmeyin, bunun telafisini kendinizi aşırı yormadan, olabildiğince çok enerji harcayarak yapabilirsiniz. Ancak bu durum 1 günden fazla olur ise vücudunuzun kilo almaktan başka çaresi kalmayacaktır.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun 🙂

Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir