Hamilelikte Yeşil Çay Tüketimi

HAMİLELİKTE YEŞİL ÇAY TÜKETMELİ MİYİM?

 

Hamilelikte yeşil çay tüketimi! Kadınlar hamile kaldığı zaman kendi  ve bebeğinin sağlığını düşünmek zorundadırlar. Birçok hamile kadın bilinçsiz bir şekilde bitki çayı tüketmektedir.

Peki her bitki çayını gebeler tüketebilir mi?

 

Bitkiler ilaçlardan daha masum gözükmekte ve anne adaylarının daha çok tüketilmesine neden olmaktadır. Gebelik döneminde anne adayları dikkatli olmalı ve tükettiği besinlere karşı seçici davranmalıdır. Her bitkisel çay içilmemeli, bitkisel çayların içeriği iyi bilinmelidir.

 

Hamilelikte Yeşil Çay
Hamilelikte Yeşil Çay Tüketimi, Hamileliği Nasıl Etkiler?

Araştırmalara göre fazla yeşil çay tüketimi vücuttaki folik asit seviyesini olumsuz etkilemektedir. Folik asit hamilelikte alınması gereken en önemli besin değerlerinden biridir.

Hamilelik öncesinde ve gebeliğin ilk üç ayında alınmasının yararlı olduğu kanıtlanmış tek vitamin folik asittir. Hamile kalma evresinde aşırı yeşil çay içen kadınların bebeklerinde nöral tüp defektleri yaşanabileceğini savunulmaktadır. Bu nedenle  gebeliğe hazırlanırken ve gebeliğin ilk üç ayında yeşil çay tüketiminden kaçınmak gerekir.

2008 yılında yapılan bir çalışmada yeşil çayın folik asit üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada gruplara ayrılan sağlıklı deneklere folik asit tabletleri ile yeşil çay, siyah çay veya su verilmiş ve belirli bir süre sonra kan örneği alınarak folik asit düzeyleri incelenmiştir. Sonuç olarak; hem yeşil hem de siyah çay içenlerde sadece su içenlere göre folik asit düzeyleri %17.9-38.6 daha az olarak tespit edilmiştir.

2012 yılında hamile koyunlar üzerinden yapılan başka bir çalışmada yüksek miktarda yeşil çay alan koyunların kuzularında kalbin sağ ve sol kısımları arasında bulunan ve doğumdan sonra kapanması beklenen deliğin daha anne karnında kapandığı ve bunun bebekte ölümle sonuçlanabilecek durumlara neden olabileceği gösterilmiştir.
Yeşil çayın içerisinde kafein bulunmaktadır. Kafein hamilelikte mümkün olduğu kadar uzak durulması gereken bir maddedir. Ayrıca çaylar demirin vücut tarafından emilimini azaltır. Bütün bunlar nedeniyle  gebelikte yeşil çay tüketilmemeli, süt ve taze sıkılmış meyve suları gibi daha besleyici ve faydalı içecekler tüketilmelidir.

 

Diyetisyen Aslıhan Altuntaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir