Doğum Kontrol Hapları Kilo Aldırır mı?

 

Doğum kontrol hapları (oral kontrasptifler, OR), prezervatif (kondom) adı verilen korunma yönteminden sonra en sık başvurulan kadın doğum kontrol yöntemidir. Bu ilaçlar, hormon ve benzeri maddeler sayesinde gebeliği %98-99 oranında engellerler. Yan etkileri olabilmek ile beraber regl periyotlarını düzenleme, sancıları azaltma gibi yararları da vardır.

 

Doğum Kontrol Hapları Kiloya Ne kadar Etki Eder?

Kilo üzerine etkileri ise, kadın hastalarımın en çok sordukları sorulardan biridir, ”Doğum kontrol hapları kilo aldırır mı?”. Kilo alımına sebep olan etmenler arasında hormonal dengenin bozulması da bulunmaktadır. Ancak OR ile alınan hormonların kilo artışına neden olduğuna dair bilimsel veri yoktur. Aksine hiç kilo artışı olmadığı ve kilo azalmasını sağladığına dair yapılan bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bu hapların kalorisi yoktur, kullanımları kalori aldırmaz. Ancak bu ilaçlar, içerdikleri hormonlardan dolayı bir miktar su tutulumuna, yani ödeme sebep olabilmektedirler. Ödem, yıl içerisinde 1-2 kilo kadar kendini gösterebilir. Bu durum, kilo artışı olarak değerlendirilmemelidir. Gün içerisinde yeterli miktarda su ( en az 10 su bardağı su) ve tuz tüketimi, ödemi engellemeyi sağlar.

Ödem için öneri : Mevsiminde İseniz günde 1 ince dilim ananas; (100 gram) değilseniz kuru ananas + kuru elma karışımını 5-10 dakika kaynar suda bekletip içine dal tarçın koyarak günde 1-2 fincan (250-300 ml) kadar tüketebilirsiniz. Yeşil çay, ıhlamur gibi bitki çayları da ödem konusunda size yardımcı olacaktır. Bitki çayları, kontrollü kullanılmadığı taktirde toksik etki yapabilirler, dikkat!

”2-3 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum ve kullanmaya başladığımdan beri kilo aldım!” diyenlerden iseniz, bunu OR’ye bağlamanız doğru değildir. Bu süreç içerisindeki beslenmeniz, fiziksel aktiviteniz, iştah durumunuz, yaşınız, insülin direnci vb hastalıklarınız, kilo üzerinde etkili olan asıl faktörlerdir. Beslenmesine dikkat etmeyen, düzenli egzersiz yapmayanların kilo alımının kaçınılmaz olduğu unutulmamalıdır.

Doğum kontrol hapları, yalnızca korunma amaçlı değil; aynı zamanda polikistik over gibi bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılabilmektedir. Polikistik over, başlı başına kilo artışına temel oluşturur. Tedavi edilmesi halinde kilo alımını durduracaktır,hatta azalmasını sağlayacaktır.

Sonuç olarak doğum kontrol hapları kilo aldırmaz ve kendinize uygun olan yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile birlikte kilo verebilmeniz de mümkündür. Sağlıklı beslenen ve düzenli egzersiz yapan bayanlar, elbette bir kadın doğum uzmanına hangi ilacı kullanacağını danışarak  kilo alımı konusunda endişe duymadan, gönül rahatlığı ile doğum kontrol hapı kullanabilir.

 

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir