Hamilelik Döneminde Egzersizin Faydaları

        Egzersiz, gebelik sırasında mucizeler yaratır.
       Ruh halini düzeltir ve gebelik ağrılarını azaltır. Gestasyonel diyabet ve gebelik boyunca devam eden preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) risklerinin azaltılmasında ve tedavisinde yardımcı olur. Kasların gelişimini hızlandırır ve anneyi doğum için hazırlar. Doğum sonrası vücudun eski formuna dönmesini kolaylaştırır ve hızlandırır.
        Kadın Hastalıkları Uzmanları ve Jinekologlar, hamile kadınların haftanın en az 3 günü günde yarım saat egzersiz yapmalarını önermektedir.Düzenli egzersiz anne adayının kilo artışını kontrol altına alır ve kalp atış hızını ideal seviyede tutarak fiziksel hazırlığı sağlar.
         Aşağıda sıralanan egzersiz faaliyetleri gebeliğinizin son bir kaç ayında olsanız da güvenlidir. Fakat yinede egzersiz programına başlamdan önce doktorunuza kesinlikle danışın.
         İşte güvenli gebelik egzersizleri için 6 altın yol!

 

 

İlk 3 Kardiyovasküler egzersizler

  • Yürüyüş: Hamile kadınlar için en iyi kardiyovasküler egzersiz türü yürüyüştür.
    Yürüyüş, ayak bileklerini ve dizleri yormadan egzersiz yapmanın en iyi yoludur. Destekleyici ortopedik ayakkabılar dışında herhangi bir ekipman gerektirmez ve gebeliğin dokuz ayı boyunca güvenle yapılabilir.
  • Yüzme: Uzmanlar hamile kadınlar için en iyi egzersiz yollarından birinin yüzme olduğunu söylemektedir. Yüzme, büyük kas gruplarını (kol,bacak.. gibi) çalıştırırken, hamilelik sebebiyle oluşan fazla ağırlığıda hissetmemenizi sağlar.
  • Düşük Airobik: Airobik egzersizleri kalbinizi güçlendirir ve vücudunuzu forma sokar. Ayrıca bunu diğer anne adaylarıyla birlikte yaparak egzersiz işini daha keyifli bir hale de geitrebilirsiniz.

 

 

Esneklik ve Kuvvet İçin 3 Egzersiz

  • Yoga: Yoga kas kütlenizi korumaya ve esneklik kazanmaya yardımcı bir egzersiz türüdür. Eğer yürüme ve yüzme gibi bir egzersiz yapıyorsanız haftanın bir gününüde yogaya ayırabilirsiniz.
  • Esneme: Esneme, vücutu zinde tutmak ve kas yorgunluklarının önüne geçmek için harika bir egzersiz türüdür. Kardiyovasküler egzersizlerin yanında esneme egzersizlerini mutlaka yapmalısınız.
  • Ağırlık Çalışması: Bazı kadınlarda gebeliğin durumuna göre ağırlık miktarının azaltılması gerekebilir fakat yapmamak için hiçbir sebep yoktur. Eğer gerekli önlemleri alırsanız (ağır ve ters hareketler yapmamak, ağırlıklarla kendinize zarar vermemek gibi…) ağırlık çalışması kaslarınızı güçlendirmek için harika bir yoldur.

 

 

            Diyetisyen Aslıhan Altuntaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir