Goji Beri Zayıflatabilir mi?

Gündeme altın çilek gibi bomba misali düşen goji beri (goji berry) yani goji üzümü nedir? Reklamlarında bahsedildiği gibi zayıflatma, yağ yakma özelliği var mı? Sevgili dünya starı Madonnamızın ve Miranda Kerr’in sayesinde meşhur olan bu meyveyi sizlerden gelen sorular üzerine araştırdım. Goji beri, 6.000 yıldan fazla zamandan beri alternatif tıpta ünlenmiş olan Çin tarafından ilaç olarak kullanılmaktaydı. Bilenen diğer isimleri wolf beri (Chinese wolfberries)ve Tibetan goji olan bu buruş buruş, sevimli meyvenin bağışıklık sistemini desteklediği, beyin aktivitesini artırdığı, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu olduğu ve yaşam süresini artırdığı bilinmekteydi. Gündemi meşgul etmesi ile birlikte bu etkilerin bilimsel yönü ve doğruluğu kanıtlanmak adına araştırmacılar kolları sıvadılar ve gördüler ki; bu meyvenin tıpkı diğer meyveler gibi birçok faydası mevcut.

 

Goji Beri Besin Değerleri (100 Gram Goji Beri İçin)

Enerji: 137 kalori

Protein: 11 gram

Yağ: 0.6 gram

Toplam karbonhidrat: 21 gram

Lif: 8 gram

A vitamini : 9000 IU

C vitamini: 19,2 gram

Kalsiyum: 100 mg

Selenyum: 63.7 mg

Demir: 9 mg

Potasyum: 840 mg

Sodyum: 24 mg

Biyoaktif bileşikler (fitokimyasallar):  Beta – karoten (7 mg), Zeaksantin(yaklaşık 40 mg), proteoglikan yapıda olması da yine fitokimyasal özelliği destekler.

 

Goji Beri ve Sağlıklı Beslenmedeki Yeri

  1. Diyabet, insülin direnci gibi sağlık problemlerinin kontrol atına alınmasını sağlar. Bu sebeple iyi bir meyve seçeneğidir.
  2. Kolesterolü, özellikle de kötü kolesterolü (LDL kolesterol) azalttığı yapılan araştırmalarda gösterilmiştir.
  3. Vücudumuzda serbest radikal adı verilen bazı zararlı bileşikler bulunur. Bunların miktarının artması, vücudumuzun birçok hastalığa yenik düşmesine neden olur. İçerdiği vitaminler ve fitokimyasallar sayesinde bu maddelerin azalacağı, yapılan araştırmalarda öne sürülmüştür. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bir meyvedir.
  4. Kalp damar hastalıklarından korur. İçeriğindeki antioksidan özellikteki bileşenler sayesinde damarlarda plak oluşumunu önleyerek ve serbest radikalleri süpürerek kalp dostu bir meyve olmayı başarmıştır.
  5. Sindirim sistemine yardımcıdır, stresi ve yorgunluğu azaltır. Aynı zamanda nörolojik ve psikolojik performansı da artırır.
  6. Kanser hücreleri ile savaşan bileşenleri sayesinde kanserden korur.
  7. Karaciğer dostudur, bu sebeple Çin’de yıllardır karaciğer hastalarına önerilmektedir.
  8. Güneş ışınlarının verdiği zararlandan cildimizi korur. Yine deri üzerindeki iltihaplanmalarda da tedavi edicidir.
  9. Uyku kalitesini artırır. Yapılan araştırmalar, goji beri tüketenlerin daha kolay uyandığını ve daha dinlemiş olduklarını gözlemlediler.
  10. Sperm ve meni kalitesini artırır. Bu sayade afrodizyak etkisi olan bir meyvedir.
  11. Katarkt oluşumunu önler ve göz sağlığını korur.

 

Bunca faydası olan bu besinin asıl merak edilen ve inanılan özelliği, zayıflatma/yağ yakma… Malesef bu meyveyi yerseniz zayıflarsınız diyemeyeceğim. Bu yazıyı yazmadan önce dünya literatürlerinde uzunca bir araştırma yaptım. Zayıflattığına dair bir tane olsun örnek bir araştırma bulsaydım, sizlerle ayrıntılı olarak paylaşacaktım. Ancak üzgünüm, aradığınız mucize bu meyve değil.  Size bir sır vereyim. Bu gibi takviyeler ya da uygulamalar, hiçbir zaman diyet uygulaması olmadan sonuç vermezler. Sizlere ille de diyetisyene gidin diyemem; ancak toplam kalori alımınızı azaltmadığınız sürece zayıflamak maalesef mümkün değil. Bunu tüm içtenliğimle söyleyebilirim.

Bu besini denemek isteyenler olursa önerim, gün içerisinde tüketilmesi gereken 2-3 porsiyon meyve seçeneğinizden, bir porsiyonunu goji beriden yana kullanabilirsiniz (90 gram goji beri = 1 porsiyon meyve). Tokluk sürenizin uzamasında, metabolizmanızın düzenli çalışmasında etkili olacağı kesin. (Meyve porsiyonları için ayrıntılı bilgi meyve deyip geçmeyin makalemde bulunmaktadır.)

 

Besininiz ilacınız olsun, afiyet olsun.

 

 

Sorularınız için DYT. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir