Anne Sütü ve Bebek Beslenmesi

Anne sütü, yeni doğan bir bebekte en ideal büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, biyo yararlılığı fazla (içindeki besin öğeleri ve diğer faydaları maddelerin tamamı bebeğinizin vücudunda kullanılır.), sindirimi kolay, doğal, üstelik en ekonomik besindir. Anne sütü ve emzirmenin hem bebek hem de anneye başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik ve daha bir çok yönden sayısız faydası vardır.

Her canlının sütü, kendisine ve bebeğine özeldir. Bu sayade anne sütü, bebeğiniz için mucizevi besin öğesidir. Örneğin erken doğan bebekler için, bebeğin o anda ihtiyaç duyduğu tüm maddeler yeterli miktarda sadece kendi annesinin sütünde bulunur. Bu sebeple ilk altı ay içerisinde bebeklere verilebilecek en iyi ve sağlıklı besin, anne sütüdür.

 

 

ANNE SÜTÜ BEBEĞİMİZE NE ŞEKİLDE FAYDA SAĞLAR?

  1. Sağlık yönünden akut ve kronik olarak sık görülen hastalıkların riskini azaltır. Bebeği, aşağıda sayacağım tüm hastalıklardan koruyan bir kalkandır.
  • Alt solunum yolu enfeksiyonları
  • Otitis media (orta kulak iltihabı)
  • Bakteriyel menenjit
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Nekrotizan enterokolit
  • Allerjik hastalıklar
  • Ani bebek ölümü sendromu
  • İnsuline bağımlı diyabet
  • İshal, kabızlık
  • Lenfomalar
  • Obezite
  • Crohn’s hastalığı, Ülseratif kolit
  • Kronik gastroentestinal hastalıklar
  1. Antikorlar, salgısal Ig A, hücresel bağışlık, normal bağırsak ve vücut florasının oluşmasına yardım, prebiyotik ve probiyotik özellikler ile enfeksiyonlara karşı korur. Aşıların etkinliğini artırır. Tüm bu etkileri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli silahımızdır.
  2. Büyümesini etkileyen hem de bebeğin psikolojik gelişimine de katkı sağlayan özellikleri de vardır. Bebeğiniz ile ilişkinizi güçlendirir. Bebeğinizin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimini sağlar. Bebeğinizin çene ve diş gelişimini de olumlu etkiler bu sayede normal besinlere geçiş daha kolay ve sağlıklı olur.

Bu özelliklerin yanı sıra anne sütü ile bebeğinizi beslemenizin sizlere de meme kanserinden koruma, kansızlığın önlenmesi, sakinleştirici etkisi olması, alınan kiloların verilmesi gibi daha saymadığımız bir çok yararı vardır.

 

 

ANNE SÜTÜ VE İÇERDİĞİ FAYDALI MADDELER

Anne sütü içeriğinin en önemli özelliği, bebeğin yaşına ve durumuna uygun değişim göstermesidir. Doğumdan ilk bir aya kadar olan dönemde anne sütünün içeriği (besin öğeleri açısından), bebeğin mide ve bağırsak gelişimine uygun olarak değişkenlik gösterir. İlk günlerde salgılanan kolostrum bilinen adı ile ağız sütü, daha kıvamlı, protein içeriği yüksek, yağ miktarı düşük, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerden zengin ve bebeği enfeksiyondan koruyan bağışıklık elemanları yönünden zengindir. Gün geçtikçe süt içeriğinde değişiklik olur ve 15 gün içinde olgun (mature) süt özelliğine ulaşır. Kolostrumda, olgun süte oranla daha fazla bulunan antienfektif öge (yani enfeksiyondan ve hastalıklardan koruyan öge), A vitamini, sodyum ve çinko, bebeği ilk birkaç gün içerisinde daha ilk kez karşılaştığı, özellikle ortamdan gelen enfeksiyonlar için süper koruyucudur. Ayrıca içerdiği besin öğeleri de olgun süte göre daha değerlidir. Bu nedenle bebeğe ilk verilecek besinin anne sütü olması, bebeğinizin gelecek yaşamdaki sağlığının temellerini oluşturmak için büyük önem taşır.

  1. günden sonra salgılanan süt ise artık olgun süttür. Olgun sütteki besin öğelerinin miktarı; emzirme süresince bireyler arasındaki biyokimyasal farklılıklara, beslenmenin içeriğine, emzirme dönemlerine ve emzirme zamanının uzunluğuna göre değişebildiği için anne sütünün makro ve mikro besin öğesi miktarları oldukça geniş bir dağılım göstermektedir. Anne sütü; yağda ve suda çözünebilen 200’den fazla madde içerir. Sütün içeriğinin çoğu yani %88 ve daha fazlasını su oluşturmaktadır. Besin öğeleri ve diğer yararlı maddeler de bu su içerisine dağılmış durumdadır. Bu nedenle ilk 6 ay su bile verilmeden yalnızca anne sütü, bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Süt üretimi için gerekli olan enerjinin kaynağının annenin yağ depolarından beslenme ile aldığı yağlardan sağlandığı bilinmektedir.

 

 

DOĞUMDAN SONRA ALDIĞINIZ KİLOLAR BEBEĞİNİZE SÜT OLARAK DÖNECEKTİR. DİYET YAPMAK YERİNE DÜZENLİ TAM EMZİRME İLE FAZLALIKLARINIZDAN ÇOK DAHA KOLAY KURTULACAKSINIZ.

Anne sütünün enerjisini sağlayan temel besin öğeleri yağlar ve karbonhidratlardır (laktoz).Yağlar, anne sütü enerjisinin %50’sinden fazlasını, karbonhidratlar ise %38’ini karşılamaktadır. Anne sütünde bulunan proteinlerin ise bebeğin büyümesi ve gelişmesine katkıda bulunmak dışında birçok yararı vardır. Demir bağlama özelliği yüksek olan bu proteinler, bebeğin anemi olmasını önler. Ayrıca solunum ve sindirim sisteminin de gelişmesine katkı sağlayan faktörleri barındırırlar. Yine görmeyi sağlayan bölge olan retinanının harabiyetini önleyen maddeleri barındırarak göz sağlığını da destekler.

Anne sütü besin öğelerinin tümünü karşılamanın yanında enfeksiyonlardan koruyucu özelliği de sahiptir. Bu anti enfektif özelliği göstermesini sağlayan başlıca maddeler; laktoferrin, lizozim, hücre ve antikorlar vb bağışıklık sistemini destekleyen maddelerdir.

 

 

ANNE SÜTÜ NEDEN DİĞER SÜTLERDEN VE MAMALARDAN ÜSTÜN ?

  1. Anne sütü proteinlerinin vücut proteinlerine dönüşüm oranı %100 ‘dür. Bu özelliğe sahip başka bir besinin olmaması, anne sütünü eşsiz yapmaktadır.
  2. Protein miktarı inek sütünden azdır. Bu, ilk bakıldığında olumsuz gibi görünebilir. Ancak inek sütü proteinleri minik bebeğiniz için fazla büyük ve bu nedenle inek sütü proteinini sindiremiyor.
  3. Anne sütü probiyotiktir ve bebeğinizi E.koli gibi çok zararlı mikroplardan
  4. Anne sütünün yağ miktarı emzirmenin sonuna doğru artar ve bebeğin doygunluk hissini anlamasını sağlar. Bu durum, bebeğinizin gereğinden fazla süt içmesine engel olarak obezite gelişimi ve emzirme sonrası kusmaları önler.
  5. Vücudumuzun kesinlikle üretemedği ve besinlerle muhakkak almak zorunda olduğumuz bazı küçük yağlar vardır. Anne sütündeki bu yağların miktarı inek sütünden beş kat daha fazladır. EPA ve DHA yani o çok meşhur omega 3’ler açısından da zengindir.
  6. Anne sütü, mineralleri de çok dengeli içerdiğinden kalsiyum, demir gibi büyüme ve gelişme için olmazsa olmaz olan minerallerdir ve bebeğimizin kullanımı çok daha kolay ve inek sütü ve mamalara göre fazladır.
  7. Anne sütü alan bebeklerde ishal, kabızlık, zatüre, alerjik hastalıklar, astım, solunum yolu enfeksiyonları, ki bu annelerin en büyük belalarından biridir, diyabet, kalp, obezite gibi kronik hastalıklara yakalanma çok daha azdır. Diş çürüklerinin oluşmasını da engeller.

Tüm bu özellikleri ile mucizevi bir besin olan anne sütü, bir annenin bebeğine vereceği en değerli hediyedir. Sütünüz bebeğinizin ilacı ve olmazsa olmaz besini olsun…

 

 

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir