Zayıflamaya Yardımcı Besinler

Zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde bir besinin yer alması için sahip olması gereken özellikler vardır. Her besinin kalorisi ve besin ögesi miktarları farklıdır. Besinlerin açlık, hormanlar ve kalori yakmak üzerindeki etkileri birbirlerinden farklıdır. Çünkü besinlerin içerisindeki bileşenler, vücutta farklı metabolik yollara dahil olur ve farklı etki yaratırlar. Yapılan araştırmalarda konu olan ve kilo kaybı için ise size yol gösterecek besinler neler mi ?

 

Zayıflamaya Yardımcı Besinler Nelerdir?

  1. Yumurta

1 Adet orta boy yumurta günlük kolesterol ihtiyacının 240 miligram kadarını karşılar. 300 miligram kolesterol ise günlük olarak yeterli bir miktardır. Bu sebeple yumrtanın kolesterolü çok yükselttiği ve kalp damar hastalıklarına sebep olduğu bilinmekteydi. Ancak yeni yapılan çalışmalar (12), yumurtanın kan kolesterolünü etkilemediğini ve kalp krizine neden olmadığını söylemektedir. Yumurta, yüksek kaliteli proteine ve sağlıklı yağlara da sahiptir. Bu sayede hem yeterli ve dengeli beslenmenize yardımcı olurken hem de kilo kontrolü için tüketilebilir. Çünkü yumurta, uzun süre tokluğu destekleyen ve gün içerisinde daha az acıkmanızı sağlayacak olan zayıflamaya yardımcı bir besindir. Peki yumurta tüketimi nasıl olmalı? Herhangi bir karaciğer, kolesterol, kalp rahatsızlığınız yok ise her gün 1 adet bütün yumurta tüketilebilir.

 

 

  1. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, pazı, lahana, roka, maydanoz, tere vb sebzeler bu gruptadır. Bu besinler, kilo kaybını destekleyen birçok özelliğe sahiptir. Çünkü yeşlik yapraklı sebzeler, çok düşük kaloriye ve sağlıklı karbonhidratlara sahiptir. Lif içerikleri de yüksektir. Antioksidan özelliğe sahip bir çok vitamin, mineral ve fitokimyasal içerirler. Özellikle içerdikleri kalsiyum ile yağ yakmaya yardımcıdırlar. Yaptığınız yemeğin hacmini artırırken kalorisini artırmayan bu besinler ile birlikte doyarak kilo vermek mümkün olur. Bu içerikleri sayesinde yeşil yapraklı sebzeler, zayıflamaya yardımcıdır.

 

 

  1. Yoğurt

Süt ürünleri diyetilerin olmazsa olmazıdır. Ancak yoğurdun diğer süt ürünlerine oranla avantajları vardır. Yoğurt, bağırsak sağlığımız için çok önemli olan probiyotik özellikte bir besindir. Sağlıklı bir bağırsak sayesinde obezite engellenebilir, leptin ve insülin direnci kırılabilir ve enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturulabilir. Yapılan son araştırmalar, tüketilen yoğurdun tam yağlı olmasının (3) obezite, diyabet ve kalp hastalıkları açısından risk taşımadığını söylese de bunlar kanıtlanmış değildir. Bu sebeple 2 yaşından sonra toplam yağ tüketimini azaltmak için yarım yağlı yahut az yağlı yoğurtlar tercih edilmelidir. 1-2 su bardağı kadar yoğurt, günlük beslenmenizde bulunmalıdır.

 

 

  1. Chia Tohumları

Chia tohumları, dünyadaki en besleyici besinler arasında yer alıyor. Bir porsiyonunda 11 gram lif içeren bu besin tam bir bağırsak polisi. Yenildiği zaman içerisine hapsedebildiği su miktarı fazla olduğu için midede şişerek doygunluk hissinin daha çabuk oluşmasını ve uzun süre korunmasını sağlıyor. Bazı çalışmalar bu etkisi ile chia tohumlarının iştahı azaltma üzerinde etkili olduklarını gösterse de henüz kanıtlanmış bir durum söz konusu değildir (45). Ancak içerdiği lif sayesinde zayıflama diyetlerinde yararlı olan zayıflama dostu bir besindir.

 

 

Bu besinlerin elbette diyet porgramları içerisinde doğru kullanılırlarsa zayıflamaya yardımcı etki göstereceği göz ardı edilmemelidir. Besinler yanında su tüketiminin de önemli olduğu unutulmamalı, günlük en az 2 litre sıvı muhakkak tüketilmelidir.

 

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun.

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir