Engelli Çocuklarda Beslenme

Engelli çocuklarda beslenme; almış oldukları rehabilitasyon, fiziktedavi ve medikal tedaviye ek olarak dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Engelli çocukların beslenmesinde başlıca iki beslenmeye bağlı sağlık problemleri görülür. Bunlardan birincisi obezite, ikincisi ise malnütrisyondur.

Engelli çocuklarda obezite; besinler ile alınmış olan enerjinin, harcanılan enerjiden fazla olması sonucunda gündeme gelmektedir. Yetersiz ve dengeli olmayan bir beslenme, boy kısalığı, kemiklerin yeterli gelişememesi, fiziksel aktivitenin yetersiz olması (özellikle teknolojinin hayata çok dahil edilmesi) obezitenin çocuklar için de gündeme gelmesine neden olmuştur.

Engelli çocuklarda malnütrisyon ise tüketilmesi gereken besin ögelerinin uzun süre yetersiz alınması sonucunda ortaya çıkar. Kas distrofisi, kaslarda güçsüzlük, yürüyememe, yetersi beslenme tablosu oluşmuş olması gibi etkenler, bu çocukların malnütrisyona eğilimini artırmaktadır.

 

Engelli Çocuklarda Beslenme Tedavisinin Gerekli Olduğunu Gösteren Durumlar:

  • Kas kaybı fazlalaşmış ve kaslar güçsüzleşmiş ise
  • Malnütrisyonu olan çocuklarda (Tedavi malnütrisyonun dercesine göre yatarak veya ayaktan yapılabilir.)
  • Fiziktadavi ve rehabilitasyon gören çocuklarda
  • Çok sık enfeksiyon geçiren çocuklarda (Bağışıklığı zayıflamış çocuklarda)
  • Besinlere karşı isteksizlik ve besin tüketiminde azlık olduğu durumlarda
  • Hastaneye gitme durumlarının artışı

 

ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

  1. Çocukluk döneminde büyüme gelişme için olmazsa olmaz olan proteinler, engelli çocuklarımız için de elzemdir. Yaşa göre protein ihtiyacı değişmekle birlikte genel olarak yumurta, peynir, kırmızı et, tavuk eti, balık gibi proteinden zengin kaynaklar beslenmede yer almalıdır.
  2. Sağlıklı beslenme de yağ da temel besin ögelerindendir. En sağlıklı yağ kaynaklarından olan ceviz, fındık, badem tüketilmeli ve yağ çeşitlerinin dengeli alımına dikkat edilmelidir. Yeterli ve doğru yağların tüketimi E vitamini açısından da yeterli alımı sağlamış olur. Yüksek antikoksidan etkisi olan E vitamini enfeksiyonlara karşı çocuklarımızı koruyacaktır. Yağlar ile ilgili ayrıntılı bilgi için kalp krizini önlemek yazısına buradan ulşabilirisiniz.
  3. Omega 3 tüketimi bağışıklık sistemine destek olur, haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Balık tüketimi dışında balık yağı takviyeleri de doktoru ile görüşülerek yapılabilir.
  4. Dometes, portakal, greyfurt, mandalina, yeşil sivri biber, limon C vitamini yönünden zengin meyvelerdir. Bu meyveleri çocuklarınızın beslenmesinde bulundurarak demir eksikliği anemisinin önüne geçebilir, enfeksiyonları önleyebilirsiniz.
  5. Kozenzim Q-10, tedavi edici özelliği de olan bir antioksidandır. Enerji artırıcı etkisi sayesinde fiziksel güce destek olur. Doğal olarak balık ve kırmızı ette bulunan koenzim Q-10, takviye olarak da tercih edilebilir.
  6. B gurubu vitaminleri sinir sistemi üzerinde etkili olan vitaminlerdir. Tam tahıl unları ve ürünlerinin tercih edilmesi, diğer öneriler ile birlikte uygulandığında sinir sisteminin gelişmesi ve tedavisine yardımcı olur.
  7. Magnezyum, çinko mineralleri vücutta kas ve sinir sisteminde etkili olan minerallerdir. Çocukların yaşına uygun yeterli ve dengeli bir beslenme ile bu minerallerin tüketimini de sağlayarak çocuklarınızın hayatından engelleri kaldırmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Bazı çocuklarda yutma ve çiğneme güçlüğü, reflü gibi sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda beslenmede kullanılabilecek olan alternatifler (mamalar yani enteral ürünler, karbonhidrat ve protein modülleri) vardır. Bunlar çocukların fiziksel muayeneleri sonucu karar verilerek, çocuğa özel olarak uygulanması gereken yöntemlerdir.

Besinler ilacınız olsun.

 

Sorularınız için DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir