Beslenme ve Cinsellik İlişkisi

 

Cinsellik, toplumumuzda öcü olarak bilinçaltımıza yerleştirilmiş olan bir kavramdır. Oysa nefes almak, beslenme kadar doğal ve yaşamın önemli bir parçasıdır. Ne yazık ki toplumun koymuş olduğu kurallar ve yasaklar nedeni ile cinsellik ile ilgili sıkıntılar, merak edilenler gizlenmek durumunda kalmaktadır. Çocukluk döneminden itibaren gelişmeye başlayan cinselliğin sağlıklı ve bilinçli yaşanması, sağlıklı birey olmak için gereklidir. Beslenmenin, karın doyurmanın yanında büyüme ve gelişmenin sağlanması, hastalıklardan korunmak, hastalıkların önlenmesi vb üzerine önemli etkileri olduğu su götürmez bir geçekliktir. Bu gerçeklik cinsellik için de geçerlidir.

Cinsellik ve Beslenmede Etkili Olan Fizyolojik Sistemler

 

Sağlıklı bir cinsellik için en önemli sistemlerden biri dolaşım sistemimizdir. Be neden ile kan dolaşımı düzenlenmesi , cinsel yaşamınızı mutlaka olumlu etkileyecektir. Dolaşım sistemini destekleyen besinler :

 

  • Balık: Omega 3 kaynağı olan balık, kan akışkanlığını hızlandırır. Haftada 1-2 kez balık yenilmelidir.
  • Ceviz, fındık, badem, antep fıstığı: Doymamış yağ asitlerinden zengin olan sert kabuklu meyveler, dolaşım sistemini güçlendirir. Afrodizyak etkisi olan E vitaminini de bol miktarda içerirler. Beslenme örüntünüzde günde 1-2 adet ceviz, 5-6 adet fındık, 5-6 adet badem yemek kan akışını hızlandırmak için yeterlidir.

 

Bir diğer önemli sistem ise sinir sistemidir. Sağlıklı ve etkili uyarılmaların olması için kan dolaşımı ile birlikte çalışırlar. Sinir sistemini destekleyen besinler:

  • Kepekli veya tam tahıllı ekmekleri tercih edin. İçerdikleri B gurubu vitaminleri iletilerin düzenli ve hızlı iletilmesi üzerinde etkileri vardır. Ayrıca tam tahıl unları E vitamini yönünden de zengindir. İçerdikleri E vitamini nedeni ile afrodizyak etkiye sahiptirler.
  • Kuru baklagiller de sinir sistemi üzerinde etkili olan niasin bakımından zengin besinlerdir. Niasin kan akışının hızlanmasını da sağlayarak, dolaşıma da destek olur.

 

Üreme sistemi üzerinde etkisi olduğu araştırmalarla gösterilen en önemli vitamin ve mineraller, E vitamini, A vitamini, çinko, kalsiyumdur. Erkekler için, sperm üretiminde çok önemli olduğu bilenen çinko, kadınlar için de doğurganlık ve cinsel gücün artmasında etkilidir. Yapılan çalışmalar kalsiyumun orgazm üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Kalsiyum bakımından zengin besinler olan süt ve ürünlerinin tüketilmesi görülen bazı cinsel problemlere çözüm olacaktır. E vitamini sperm miktarını artırır, cinsel organlara giden kan dolaşımını hızlandırır, kadınlarda vajina kuruluğunu önler, böylelik ile cinsellik üzerine olumlusu olur. Çinko, E ve A vitaminleri yönünden yeterli ve dengeli bir beslenme ürem bezlerinin aktivitesini artırır.

Sigara ve alkol her şeyde olduğu gibi cinsel sağlık üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir. Sperm kalitesini düşürür ve doğurganlığın azalmasına neden olur. İlle de alkol diyorsanız erkekler için haftada 2-3 kadeh, kadınlar için 1-2 kadeh kırmızı ya da beyaz şarap tüketimi en uygun seçenektir. Düzenli ve sürekliliği olan bir egzersizin de, sağlıklı bir beslenme ile birlikte hayatınızın bir parçası olması tatmin edici bir cinsellik için önemlidir. Vücut dengesinin sağlanmasında en önemli etken olan suyun tüketimine de dikkat edilmeli, günde 10-12 su bardağı su mutlaka tüketilmelidir.

Seratonin hormonu, fizyolojik ve özellikle ruhsal sağlığın devamı için gerekli olan hormondur. Cinsellik ile ilgili sorunların yaşanmasında stres de önemli psikolojik etkenlerden biridir. Bunun önlenmesine yardımcı olacak olan hormon serotonindir. Bilindiği üzere mutluluk hormonu olan seratoninin salgılanmasında etkili olan en önemli besin çikolatadır. Et tavuk, balık, kepekli ürünler, süt gibi besinler de bu hormonun salınımını uyarırlar.

Bunların yanı sıra besinlerin afrodizyak etkisi olduğu, libidoyu besleyen meyve, sebze ve bitkilerin olduğu araştırmalar ile gösterilmiştir.

 

  • Maydanoz, roka, kekik, rezene, nane, ananas, yumurta, domates, çilek, turunçgiller (özellikle geryfurt), ginsneg, yahombin afrodizyak etkisi bilinen besinler ve bitkilerdir.

 

Sorularınız için DYT. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir