Diyet Deyince?

Hastalarımda ve danışanlarımda fark ettiğim en önemli noktalardan biri, DİYET kelimesinin onları strese sokması oldu. Diyet denildiğinde akla gelen ilk şey, genellikle aç kalmak ve sevilen besinlerden uzak durmak oluyor maalesef. Ancak biz beslenme uzmanlarının sizlere diyet kelimesi ile anlatmak istediğimiz,  “Sağlıklı bir beslenme örüntüsü nasıl olmalıdır? “ sorusunun cevabıdır. Diyet,  gün içerisinde tüketilen besinlerin tümüne verilen addır. Nasıl her birimiz farklı alışkanlıkları, deneyimleri, huyları olan bireylersek;  beslenme örüntümüz de bize özel olarak şekillenmektedir,hatta en önemlisi şekillenmelidir! Sizin için uygun olan bir beslenme programı;  eşiniz, anneniz, arkadaşlarınız için uygun olmayabilir. Tıpkı bir ilacın siz de tüm ağrılara çare olurken, önerdiğiniz bir arkadaşınızda işe yaramaması gibi.

 

Peki sağlıklı bir beslenme örüntüsünden kast ettiğimiz şey nedir?

 

Gün içinde tükettiğiniz besinlerin miktarlarını, saatlerini ve çeşitlerini ayarlamaktır. Örneğin; bulgur pilavı, kuru fasulye, cacık ve turşudan oluşan bir menü, gayet sağlıklı ve dengeli bir öğündür; ancak bunların  ne zaman ve ne miktarda tüketildiği, sizin yeterli ve dengeli beslenmenizi sağlayacak olan düzenlemedir. Bu miktarlar ve gün içerisinde toplam tüketmeniz gereken karbonhidrat, protein ve yağ ayarlaması yapılarak belirlenmeli ve planlanmalıdır. Aç kalmadan, yasaklardan uzak ve sağlıklı beslenme örüntüsü kurgulamak, uygulamak mümkündür. Eğer sizin de aradığınız bu ise, biz diyetisyenler sizler için buradayız.

 

BİR TEDAVİ SEÇENEĞİ OLARAK DİYET?

Hastalıklarla baş etmenin en önemli yollarından biri de beslenme tedavisidir. Beslenme tedavisi, hastalık süresince hastanın biyokimyasal, fiziksel bulgularına göre hazırlanan beslenme reçeteleridir. Her hastalığa ve her bireye özel hazırlanan bu reçeteler; hastanede kalınan süreyi kısaltmayı, hastalığın etkilerini azaltmayı, yapılan tedaviyi desteklemeyi ve vücut direncini koruyup artırmayı amaçlamaktadır.

Etrafımızda artık hemen herkesin bildiği bir çok hastalığın (diyabet, kolesterol,  anemi , kalp hastalıkları vb.)  aslında beslenme tedavisi uygulanarak tedavi edilebildiğini biliyor muydunuz? Üstelik bu tedavi sonrasında belki de ömür boyu kullanmak zorunda kalacağınız ilaçlardan kurtulma ve sağlığınıza tekrar kavuşma ihtimaliniz oldukça yüksek. Sizlerin yaşam kalitesini artırmak adına, günümüzde  yediden yetmişe herkesin ilgi odağı olan beslenme biliminin doğru ve etkin uygulayıcıları olarak biz diyetisyenlerden destek alabilirsiniz.

 

Diyetisyen Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir