Su İçsem Yarıyor!

Kilo vermek adına bir sürü yol deneyip de hala etkisini göremeyenlerden misiniz? Buyurun…

Kilo verememe sorununuza kökten bir çözüm var. Bunun için öncelikle bir dahiliye veya endokrinoloji doktoruna gidip gerekli hormonal ve kan değerlerinizi  kontrol ettirmelisiniz. Fizyolojik olarak bir aksilik var ise (insülin direnci, hipotroid vb…) ilk yapılması gereken onun tedavi edilmesi olacaktır. Bu tedaviler, beslenme ile yapılabileceği gibi ilaç+ beslenme tedavisi ile de yapılabilir. Fizyolojik olarak aksi bir durum yok ise; o zaman ilk kontrol edilmesi gereken nokta beslenme örüntünüz, yani gün içerisinde ne zaman, ne sıklıkla hangi besinleri ne kadar tükettiğiniz…

”Su içsem yarıyor!” siteminde olan hastalarımın çoğu,(fizyolojik bozukluk yok ise) gün içerisinde kendisini aç bırakıyor, günde 1 en fazla 2 öğün yapmak için kendisini zorluyor. Gün içinde yeterli düzeyde beslenmediği  için hastalar, akşam olunca yemeklere saldırıyor ve genellikle de şeker ve yağ içeriği yüksek olan besinlere yöneliyor.  Hastalar, bu şekilde bir beslenme ile de az yediğini düşünüyor; ancak vücudunu strese sokmuş oluyor.

Gün içerisinde aç kalan vücut, kendini korumak içgüdüsü ile metabolizmayı yavaşlatır. Çünkü gelen bir enerji yoktur ve mekanizma, olanı idareli kullanmak ister. Sonrasında yenilen yemek az dahi olsa vücut, geleni depolamak ister. Çünkü zaten gelen enerji, yani besin azdır ve vücut, idareli kullanımına devam eder. Bu döngü sebebiyle yavaşlayan metabolizma ve artan yağ depolama sebebi ile kilo artışı yaşanır.

Bu duruma dur demek için bedeninize ve yaşantınıza uygun bir beslenme programı uygulamalı ve bu programı hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Her beslenme programı size uygun olmayabilir, bu programların kişiye özel olduğunu da göz ardı etmemelisiniz.

Sorularınız için Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir