BAYRAMDA TATLILARA DİKKAT!

Kurban bayramını sevdiklerinizle mutlu, huzurlu ve sağlıklı geçirmek için beslenmenizi ihmal etmeyin. Çünkü kurban bayramı, et tüketimi ile birlikte tatlı tüketiminin de arttığı bir bayramdır. Özellikle risk grubunda olan çocuklar ve yaşlıların, kronik hastalığı olanların çok çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Kurban bayramında kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı arttığından kalp- damar hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları ve hipertansiyon hastaları risk altındadır. Sağlıklı bir bedeninizin olması da bayram boyunca istediğimiz kadar yiyebileceğimiz anlamına gelmiyor tabi ki, hayatın her döneminde olduğu gibi bayramda da denge de kalmak önemli.  

Tatlılara dikkat! 

Bayram sabahında yapacağınız kahvaltı ile tatlı kontrolüne başlamalısınız. Ziyaretler sırasında ısrarlara karşı gelemeyip tüketilecek olan tatlılar zaten cepteki bonuslar, bu nedenle bir de kahvaltıda pekmez, bal, reçel vb tüketmekten kaçınmalısınız. En güzeli bol sebzeli ve az yağlı peynir ve tahıllı ekmek ile yapılacak olan bir kahvaltıdır.  

Birçok evde şerbetli tatlı özellikle de baklavalar tercih ediliyor. Bu tatlılar hem hamurdan hem de şerbetten kaynaklanan yüksek karbonhidrat içeriğine sahipler ve de fazlaca kalori içermektedirler. Hava sıcaklıkları da yüksek olunca yanında da kola vb gazlı içecekler, limonata, şerbetler ikram ediliyor. Tüm bunların tüketimi ise vücut balansının bozulmasına, şeker yükselmelerine ve kısa zamanda kilo artışına neden oluyor. Gelin bu bayram sizin evinizde hem lezzetli hem de sağlıklı ikramlar bulunsun. 

Hafif Bayram Tatlısı 

  • 250 gr kadayıf 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 su bardağı ceviz + fındık 

 

Kadayıflı muhallebi için öncelikle kadayıfları ince ince kırın. Hazırlanan kadayıfları alacak bir teflon tava ya da tencerede tereyağı ve sıvı yapını koyup eritin.     

Şekeri ve kadayıfı ekleyerek çok hafif kızarıncaya kadar 8-10 dk kavurun. En son küçük parçalar halinde dövdüğünüz ceviz, fındık karışımını tencereye ekleyin ve bir süre daha kavurup ocaktan alın. Başka bir kaba aktarın ve soğutun. 

 

Muhallebi İçin malzemeler: 

 

  • 1 litre (yarım yağlı) süt. 
  • 2 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı nişasta. 
  • 3 yemek kaşığı tam tahıllı un. 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker. 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 2 çay kaşığı vanilya. 

 

 

Yumurtayı bir karıştırma kabının içinde kırın, üzerine nişasta, un ve toz şekerinizi ekleyip karıştırın.
Karışımın üzerine 2 su bardağı sütü ekleyip iyice çırpın.
Karışımınızı bir tencereye aktarıp orta düzey ateşte sürekli karıştırarak koyu bir kıvama gelene kadar pişirin.
Kaynamaya başladığında üzerine vanilya ve tereyağı ekleyin.
Birkaç defa daha karıştırıp ocağın altını kapatın, ocaktan alıp soğumaya bırakın, karıştırarak soğutabilirsiniz. İsterseniz muhallebinize soğuduktan sonra, çilek, vişne, ahududu gibi meyveleri de karıştırabilirsiniz 

İster kek kalıplarına ister bor camları isterseniz tek porsiyonluk tatlı servislerinize altta kadayıf üstte muhallebi ve yine en üstte kadayıf olacak şekilde tatlınıza son şeklini verebilirsiniz.  

Serinleten Tatlı Yanı İçeceği 

Bu içecek ile hem etin sindirimi kolaylaşıyor olacak hem de tatlı yanında kalorisi düşük ve dengeli bir içecek servis etmiş olacaksınız. 

1,5 Litre suya 2 şişe maden suyu, 1 adet limon ve suyu, yarım limonun veya 1 adet lime kabuklu dilimleri, 7-8 yaprak nane, 1 ceviz zencefil (küçük küçük dilimlenmeli) buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra tatlınız ile birlikte servis edebilirsiniz. (2-3 saat sonrasında zencefili sudan çıkarıp kalan içeceğinizin servisine devam edin.) 

Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • Kurban bayramında da güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Eğer namaza giden ve kurban telaşı olanlar genelde öğünü atlarlar, bu durumda evden çıkmadan önce 1 bardak kefir tüketebilirsiniz.  
  • Kırmızı et en önemli protein kaynaklarından biridir ve magnezyum, B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içermektedir. Ancak her besinde olduğu gibi etin de ihtiyaç olandan fazla tüketilmesi zararlıdır. Görünen yağlar ayrılsa bile kırmızı etin %20’si yağdır. Bu sebeple de kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek bir besindir. Almanız gereken miktar vücudunuzun toplam kalori ihtiyacına göre belirlenmelidir. 
  • Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü kesimden hemen sonra et lezzetsiz ve sert olur ve sindirimi oldukça zordur. 24 saat buzdolabında bekleyen et ise daha kolay pişer, daha kolay sindirilir ve çok daha lezzetlidir. 
  • Et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Öğünde 3-4 porsiyon (90-120) gram et tüketimi yeterlidir. 
  • Eti pişirirken ızgara, haşlama ve fırınlama yöntemleri tercih edilmeli, yağ ilavesi yapılmamalıdır. kavurma ve kızartmalardan uzak durulmalıdır. İlle de kavurma diyorsak tereyağı, kuyruk ya da iç yağ eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte pişirilmelidir. 
  • Kırmızı et demir açısından da zengin bir besindir. Ancak C ve E vitamini içermez. C vitamini bu demirin emilimini artıracağından etin aynında mutlaka sebze/salata/taze meyveler tüketilmesi önemlidir. 
  • Et ızgara yapılacaksa kömürleşen kısımlar kanserojen madde oluştuğundan yenilmemeli ve et ateşten 10-15 cm uzakta pişirilmelidir, aksi halde vitamin kayıpları olmaktadır. 
  • Etlerin yanında asitli/gazı içecekler yerine cacık, ayran veya yoğurt gibi yardımcı besinler yenilmelidir. 
  • Öğünler arasındaki dengeyi sağlanmalıdır, eğer bir öğünde bir besinden çok fazla tüketildi ise, bir sonraki öğünlerde o besin gurubundaki besinler azaltılmalıdır. 
  • Bayram ziyaretlerinde hamurlu tatlılar ve çikolata yerine sütlü tatlılar ve meyveler; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları (ıhlamur, adaçayı ve rezene olabilir) tercih edilmelidir. 
  • Günlük 1-2,5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. 
  • Gün içerisindeki fiziksel aktivite artırılmalıdır. En az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Ev içerisindeki hareketlilik artırılmalıdır. 
  • Kurban bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir. 

Tüm bunlara rağmen kaçamaklar fazlaca oldu ise üzülmeyin, bunun telafisini kendinizi aşırı yormadan, olabildiğince çok enerji harcayarak yapabilirsiniz. Ancak bu durum 1 günden fazla olur ise vücudunuzun kilo almaktan başka çaresi kalmayacaktır. 

Sağlıklı ve mutlu bayramlar. 

Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir