PAPAYA

Globalleşmenin beslenmememize etkisi büyük… Son dönemlerde market raflarına ve yavaş yavaş sofralarımıza taşınan bir çok yeni besin var. Kinoa, chia tohumu, avokado gibi. Papayada bu besinlerden bir tanesi. Papaya vitamin, mineral ve fitokimyasallar açısından zengin bir meyvedir. İçerdiği bu besin ögeleri sayesinde de sağlığımıza bir çok yönden katkı sağlar. Papaya, Amerika da yetişen ve “fruits of the angels” olarak bilenen bir lezzettir.

Papaya tüketmek için 13 neden…

🌟 Antioksidan vitaminlerden A ve C yönünden zengindir. Bağışıklık sistemini destekler ve vücudu toksinlerden, arındırır.

🌟içerdiği B karoten ve zeaksantin sayesinde maküler dejenerasyonu önler ve tedavisine yardımcı olur. Bu sayede göz sağlığını önemli ölçüde destekler.

🌟Lif içeriği yüksektir ve papain adı verilen protein çözücü bir enzim içerir. Bu sayede sindirime yardımcıdır.  

🌟Anti inflamatuardır. Artritten kaynaklanan ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Kemik sağlığını destekler.

🌟Hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Özellikle de deri, karaciğer ve kas hücre yenilenmelerine yardımcı olur.

🌟Menstrual ağrıların azalmasına yardımcıdır.

🌟Muhteşem bir C vitamini kaynağıdır. 1 büyük boy papaya 2 günlük C vitamini ihtiyacını karşılar.

🌟KİLO VERMEYE YARDIMCIDIR. Diyet programınıza ekleyeceğimiz bir porsiyon papaya ile zayıflamanız daha kolay olacaktır. 1 kase (150 gr) sadece 62 kkal değerindedir.

🌟İBS (irritable barsak sendromu) semptomlarını önler. Papayanın içerdiği lifin %60ı çözünebilir liftir. Çözünebilir lifler de IBS semptomlarını önlemeye yardımcıdır. Protein sindirimine yardımcı enzimler içermesi de barsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. 

🌟Hamile kadınlar için güzel bir meyve alternatifidir. Özellikle de hiperemezis bulantılarının önlenmesine yardımcı olur. 

🌟Bebekler için de harika bir meyvedir. 8-9 aylık tamamlayıcı beslenme döneminde püreleri içerisinde tüketebilirler. Barsak hareketlerine de yardımcı olacaktır ve bol vitamin içeriği sayesinde bağışıklığını destekleyecektir.

🌟Hamile kadınlar için de zengin bir besin kaynağıdır. Kabızlık ve mide ekşimeleri vb rahatsızlıkları giderir. 🌟Emziren anneler papaya tüketebilir. “Galaktagog” yani süt artıcı etkisi vardır. Ve bebeğinizin emdiği sürece sindirim sıkıntıları oluşmasını önler.

🌟anti-aging yani yaşlanmayı önleyen bir besindir. 

Papayalı Melek Tatlısı

1 su bardağı yağsız süt

1 yemek kaşığı tam buğday unu

1 tatlı kaşığı sızı yağ

150 gr papaya

1 çay kaşığı vanilya

1 çay kaşığı toz tatlandırıcı

1 çay kaşığı Hindistan cevizi

Sıvı yağ ve unu 3-4 dk kavurun ve üzerine süt, tatlandırıcı  ve tatlandırıcıyı da ekleyin ve sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişin. İçerisine küp küp doğradığını papayaları ve hindistan cevizini ekleyin ve 2-3 dk daha pişirin. Kaselere alın ve soğumaya bırakın.

Besinler ilacınız olsun…

Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir