MUTLU EDEN BESİNLER

Besinlerin mutlulukla elbette ilgilisi var. Kimimiz yaşamak için yeriz kimimiz ise yemek için yaşarız. Yemek için yaşıyorum diyenler bu cümlemi çok daha iyi anlayacaklardır. “Yemek yediğimiz zaman mutlu hissetmemiz ya da sevdiğimiz bir besini yediğimizde mutlu olmamız tesadüf değildir. “ Bu besinleri daha gördüğümüz anda vücudumuzda kimyasal değişimler olmaya başlar. Ancak bu yazımda bahsedeceklerim tüketildiğinde gerçekten fiziksel olarak bedeni ve beyni uyararak mutlu olmayı sağlıyor. Bunu da vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin ve dopaminin salgılanmasını sağlayarak yapıyor. Hemen herkesin bildiği çikolatada olduğu gibi…

Dengeli ve yeterli bir beslenme programı ile birlikte bu besinleri tüketmeniz sizi depresyondan bile kurtaracaktır. Size önerdiğim bu mutluluk veren besinleri kombine bir şekilde tüketmeniz, düzenli olarak beslenmenizde bulundurmanız durumunda hissedeceklerinize inanamayacaksınız.

İşte mutluluk veren 5 önemli besin…

 

KİNOA

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz bir tahıl olan kinoa serotoninin öncü maddesi olan triptofan aminoasidi yönünden zengin bir besindir. Akşam yemeklerinde salata ya da sebze yemekleri içerisinde tüketilen 3 yemek kaşığı kinoa ile günün stresini atabilir, keyfinize keyif katabilirsiniz.

 

KABAK ÇEKİRDEĞİ

20 gr kabak çekirdeğinde 120 mg triptofan bulunmaktadır. İçerdiği bu mutluluk öncüsü aminoasit sayesinde serotonin salgılanmasına yardımcı olur.

 

AMARANTH

Halk arasında “horozibiği” tohumu olarak da bilinen amaranth protein değeri yüksek olması nedeni ile beslenme programlarında yer almayı başarmış besindir. Kinoa gibi triptofan içeriği yüksektir. İçerdiği protein sayesinde emilimi de arttığından mutluluk veren besinler arasındadır. Akşam yemeklerinde kinoa yerine 3 yemek kaşığı amaranth tüketebilirsiniz.

 

HİNDİ ETİ

Hindi eti yine triptofan açısından zengin bir besindir. Hem yüksek miktarda protein içermesi hem de selenyum ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besin olması nedeni ile tüketimini öneriyorum. Öğle yemeklerinde tüketilecek bir hindi eti ile özellikle kış aylarının veya soğuk havaların yarattığı enerji düşüklüğünden kurtulabilirsiniz. Hindinin mutluluk veren etkisinden en iyi şekilde yararlanabilmek için yanında mutlaka bir kompleks karbonhidrat tüketmelisiniz. Örneğin yulaf veya çavdar unundan yapılmış bir ekmek veya yulaflı, kinoalı salata, kinoa pilav gibi.

 

YUMURTA

En değerli protein kaynağı olan yumurta aynı zamanda mutluluğunda kaynağı… Herhangi bir sağılık probleminiz yoksa her gün 1 yumurta ile kahvaltınızı yapabilir ve güne mutlu başlayabilirsiniz. Ancak mutluluk etkisini daha da artırmak istiyorsanız yanında 3 yemek kaşığı lor peyniri ve 1 dilim yulaf veya çavdar ekmeğini de tüketmeyi ihmal etmeyiniz.

Besinler mutluluğunuz olsun.

Diyetisyen Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir