Strese İyi Gelen Besinler

Sevgili okurlarım, ülke olarak geçirmekte olduğumuz bu zor dönemde stresle baş etmek daha çetrefilli bir hal almıştır. Zaten hali hazırda var olan günlük iş, çocuk, okul, eş, kayınvalide, aile, arkadaşlar vs streslerine bir de tüm toplumu etkileyen hadiseler cereyan edince baş edilmesi daha zorlaşmıştır. Düşündüm taşındım, bu kötü enerjiyi üzerimizden atabilmek için ne gibi bir katkım olabilir derken, bazı besinlerin bu noktada bizlere aracı olabileceğini hissettim. Stres, üzüntü ve depresyon hallerine iyi gelen besinlerin bir listesini sizler için hazırladım:

1. Melisa çayı, Nane, Yasemin Çayı, Ada Çayı: Nane, çay ya da aroma verici olarak tüketilebilir. Ada çayı, melisa çayı vb. demleme şeklinde değil 2-3 dk suda bekleterek içilmeli, günde 2 bardaktan fazla tüketilmemelidir.

2. Fesleğen

3. Kekik: Günde 1 silme çay kaşığı kadar salatalarla tüketilebilir.

4. Bitter çikolata: Günde 25 gram tüketimi yeterlidir.

5. Muz, patates: Potasyum içerikleri sayesinde serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcıdır.

6. Yulaf, tam tahıllı unlar ve ürünleri, maya: B grubu vitaminlerince zengindir. Merkezi sinir sistemini etkiler ve serotonin hormonu salgılanmasını artırarak stres kontrolüne yardımcı olur.

7. Portakal, mandalina, nar, maydanoz, acı biber: Güçlü antioksidan özellikleriyle stresle savaşmaya yardımcı olurlar.

8. Süt ve süt ürünleri: Kalsiyum yönünden zengin olan bu grup anksiyete, huzursuzluk ve premenstrüel sendromun etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Yatmadan 1 saat önce içilen süt rahat bir uykuya yardımcı olur.

9. Badem, fındık, ceviz (sert kabuklu yemişler): Çinko, omega-3 (özellikle ceviz) ve e vitamini yönünden zengin besinlerdir. Özellikle E vitamininin güçlü antioksidan özelliği sayesinde hem psikolojik hem fizyolojik stresle savaşmak için birebirdir.

10. Zeytinyağı

Bitkilerinde, aynı ilaçlarda olduğu gibi bazı yan etkileri vardır nasıl olsa bitkisel diye kontrolsüz ve dozsuz tüketilmeleri doğru değildir. Özellikle depresyon, stres veya kaygı için ilaç kullananların bitki çaylarını düzenli olarak içmeleri kullandıkları ilaçlarla etkileşime girebileceğinden tavsiye edilmez ve hamilelik veya emzirme döneminde bitki çayı kullanmadan önce de mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Bunlara ek olarak düzenli egzersizler (günde 20-30 dakikalık yürüyüşler dahi yeterlidir) de stres kontrolünde yardımcıdır.

Bu gibi desteklere ihtiyacımız kalmaması dileğiyle…

 

Diyetisyen Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir