Ramazan Sonrasında Beslenme

Ramazan sonrasında beslenmeye dikkat! Ramazan ayı boyunca beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri paylaşmıştık. Uzun süre açlık sebebi ile metabolizmamızın yavaşlayacağından bu sebeple su içsek yarayabileceğinden bahsetmiştik. Ramazan sonrasında bayram sebebi ile daha ağır menülere yer verilmesi, daha fazla tatlı, çikolata tüketiliyor olması hali hazırda yavaşlamış olan metabolizmamız ile kilo artışına meyilimizi artırmaktadır. Bunun yanı sıra, ani artan besin alımı hazımsızlık, mide bulantısı, mide ağrıları, barsak rahatsızlıkları, nefes darlığı, tansiyon ve şeker problemlerine davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple bu dönemdeki beslenme özel bir öneme sahiptir. Sizlere verdiğim önerilere uymuş olsanız bile günlük düzenimizden farklı bir düzene alışmış olan vücudumuzu eski dengesine en kısa sürede kavuşturmak, bunu yaparken de herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına işte ramazan sonrası için beslenme önerilerim…

 

Ramazan Sonrası İçin Beslenme Önerileri

  1. Yenilen tatlılar yağ olarak depolanır. Hiç tatlı yemeyelim demiyorum, ancak sütlü tatlı ve meyveler ile tatlı ihtiyacını karşılamak en sağlıklı olanı, sıcak yaz günlerinde dondurma iyi bir bayram tatlısı seçeneği olacaktır. Günde 1 taneyi geçmemek kaydı ve dengeli beslenmenizden şaşmamak şartı ile baklava da neden olmasın. Ancak ikram edilecek olan baklavalara ‘hayır’ demeyi öğrenmelisiniz, diğer yandan da sizin ikramlarınızı geri çevirenle de bu bağlamda kırılmamalısınız. İyisi mi gelen konuklarınıza ve kendinize bir iyilik yapın bayram tatlınızı sütlü tatlı olarak planlayın. Tatlı tüketiminden sonra dişlerinizi de ihmal etmeyin.
  2. Bayrama güzel bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı da kızartmalar ve hamur işlerinden uzak durun. Kahvaltımız; peynir çeşitleri, menemen, omlet, haşlanmış yumurta, taze sebzeler, zeytin, ceviz, fındık, bademi içermesine özen gösterin.
  3. Öğün sayınızı muhakkak artırın, 3 ana ve en az 1 ara öğün yapın. Kalorisi yüksek besinlerden uzak durun. (Süt, yoğurt, kefir, ayran iyi birer ara öğün seçeneğidir.)
  4. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen içeceklere de dikkat edilmelidir. Gazlı içeceklerin sağlıklı beslenmede yeri yoktur. Serinlemek için tatlı ve hamur işi yemediyseniz, şekersiz komposto, limonata içebilirsiniz. Çay, kahve tüketimine dikkat etmelisiniz. Kafein içeriği yüksek olan çay ve kahve tansiyon problemlerine neden olabilir. Günde 1 fincan kahve, 2-3 bardak açık limonlu çayı geçmeyin.
  5. Her gün en az 2,5 litre sıvı tüketin. Suyun, su olarak tüketilmesi ve tüketimin gün içerisine dağılması önemlidir. Soda, maden suyu, ayran sıvı tüketimini artırmak için tercih edilebilir.
  6. Hareket etmeyi ihmal etmeyin. Mümkünse ana öğünlerinizden birinden 40-45 dk sonra en az 30 dakika tempolu bir yürüyüş yapın. Bayram ziyareti dönüşlerini de yürüyüş olarak değerlendirebilirsiniz.

 

 

Hoşgörü, huzur ve sağlık içerisinde bir bayram geçirmeniz dileklerimle…

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun.

 

Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir