Kahve İçmenin 40 Yıl Faydası Var

Kahve içmenin 40 yıl faydası var, karşılıklı içilen kahvelerin de 40 yıl hatırı. Dünya kahve günü bahane alarak sizlere kahvenin faydaları ve zararlarından bahsedeceğim. Kahvenin sağlığımız üzerine yararlı etki etmesini istiyorsak ilk dikkat edilmesi gereken doğru pişirilmesi ve ölçüsüdür.

 

Kahve kalori içermeyen bir besindir, ancak krema, süt, süt tozu, kahve kreması ve şeker ile kalorisi artar. Bu nedenle sade kahve tercih edilmelidir. Çok tercih edilen kahve türlerinin kalorilerine yazının sonundan ulaşabilirsiniz. Doğru pişirme ve ölçü ile kahvenin de mucizevi besinler içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz. Günde 2 fincan kahve bakın nelere kadir…

 

Kahve İçmenin Faydaları

  1. Kahvenin etken maddelerinden biri olan kafein bilişsel ve zihinsel performansı artırır.
  2. Gün de 2 fincan kahve Tip 2 diyabet yani şeker hastalığını önlüyor.
  3. Kalp hastalıklarında gezersize dayanıklılığı artırıyor. Ve kalp hastalığı riskini azaltıyor.
  4. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler. Yapılan bazı çalışmalar kahve tüketiminin %29’a kadar yağ yakılmasını artırdığını göstermektedir.
  5. Parkinson ve Alzheimer hastalığı riskini azalttığını bilimsel çalışmalar da destekliyor.
  6. Özellikle erkeklerde daha sık rastlanan safra kesesi taşı oluşumlarını azaltıyor.
  7. Alkole dayalı siroz gibi karaciğer hastalıklarına karşı bir kalkan görevi görüyor. Kafeinli ve kafeinsiz kahveler ile yapılan çalışmalar karaciğer enzimlerinin düştüğünü gösteriyor.
  8. Kahvenin içerisinde bulunan klorojenik asit ve kafeik asit, antoksidan etkisi olan maddelerdir. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar DNA bütünlüğünün korunmasını da sağladığını göstermiştir. Bu sayede kanserden koruyor.
  9. Antreman sonrası içilen 2 fincan kahve kas ağrılarını %48 kadar azaltıyor.
  10. Depresyonu ve depresyon riskini azaltıyor. Amerika’da 86.000 kişi ile 10 yıl oyunca yapılan bir çalışma kahve içenlerin intihar eğilimlerinin de azaldığını kanıtlıyor. Yine Harward Üniversitesinde yapılan bir çalışma kadınlarda depresyon riskinin %20 azaldığını gösteriyor.
  11. Kahve, Multiple Skleroz (MS) hastalığından koruyor ve tekrarlanmasını önlüyor.
  12. Özellikle erkeklerde gut oluşum riskini azaltıyor.
  13. Oksidatif strese bağlı retina hasarını önlüyor.

Tüm bu faydalarına rağmen kahve herkes için faydalı olmayabilir. Özellikle hamile bayanlar, bazı kalp hastaları, kafein hassasiyeti olanlar tüketimlerini doktorlarına ve beslenme uzmanlarına danışmalıdırlar. Önerilenden fazla kahve içmek de tüm bu faydaları ortadan kaldırabilir. Kafein toleransını sıfırlamak için kahve detoksundan yararlanılabilir. Aşırı kahve tüketiminin sinirlilik ve tahammülsüzlüğü tetiklediği de unutulmamalıdır. Uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız yatmadan en az 6 saat önce kafein alımını kesmelisiniz.

Dünya kahve günümüz kutlu olsun.

 

 

Kahvelerin kalorileri

KAHVELER KALORİLERİ
Yağsız süt ile hazırlanmış Cappuccino 64 kkal
Yağsız süt ile hazırlanmış Cafe Latte 102 kkal
Yağsız süt ile hazırlanmıl Caramel Machiato 142 kkal
Yağsız süt ile hazırlanmış Cafe Mocha 165 kkal
Americano 10 kkal
Espresso 10 kkal

 

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun.

Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir