Fit Kahvaltı İle Yaz Kilolarına Veda

Fit kahvaltı ile yaz kilolarına veda! Yaz bitti, üzerine bir de bayram eklenince kaçamak yapmak ve yağ depolarımızı doldurmak kaçınılmaz mı oldu? Bu birikimden kurtulmanın püf noktasını söylüyorum: Kahvaltı.

 

Kilo vermek isteyenler ve çocuklar için günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Gece boyunca uyusak dahi vücudumuz çalışmaya devam eder. Bu süreç sonrasında güne kahvaltı ile başlamak metabolizmamızı da uyandırmanın püf noktasıdır. Genelde gece geç saatte yenilenler ya da akşam yemeğinde fazla kaçırmalar kahvaltıyı atlamaya neden olur. Üstüne bir de öğle yemeği de geçiştirilince akşamüzeri ve gece yeme bir kısır döngüye girer. Bu döngü kilo artışı yanında reflüye de davetiye çıkarır.

 

Öncelikle öğün atlayarak zayıflamanın mümkün olmayacağını vurgulamak istiyorum. Genellikle atlanılan öğünlerde kalori tasarrufu yapılmış görünse bile diğer öğünlerde genelde bu açık kapatılıyor. Üstelik uzun süre aç kalarak yavaşlamış olan metabolizmanın bu gelen enerjiyi harcaması da zorlaşıyor. Harcamadığı enerjiyi de maalesef yağ olarak depoluyor. Kahvaltı ile güne başlamak bu döngünün kırılmasında en etkili çözüm oluyor.

 

Kahvaltı ile güne başlamanın önemini birçok çalışma kanıtlıyor. Kahvaltı da sağlıklı seçimler yaparak yağlardan kurtulmak mümkün. Ancak kahvaltı yapmamak için mazeretler bitmiyor. Şimdi hemen bu mazeretleri bir kenara bırakıp değişime adım atmaya ne dersiniz?

 

  1. Yumurta ve peynir yiyin
  2. Tam tahılları eksik etmeyin
  3. Şekerli seçeneklerden uzak durun

 

İşte hepsi bu kadar…

 

Gün içerisinde almamız gereken toplam kaloriye ve yaşam tarzımızı uygun olarak bir beslenme uzamanı tarafından hazırlanmış beslenme programlarının, kilo verme sürecinde çok daha efektif ve kalıcı olacağı unutulmamalıdır.

 

 

Örnek Kahvaltı Menüleri

  1. İki dilim tam tahıllı (buğday, çavdar, yulaf olabilir) tost ekmeği , 30 gram peynir domates ile tost veya sandviç
  2. 30 gram peynir, 5 adet badem, 2 adet ceviz, 1 porsiyon meyve ( her meyve için bir porsiyon miktarları farklıdır. (Meyve porsiyonları için tıklayınız.)
  3. 1 adet muz , 2 adet ceviz, 1 su bardağı süt
  4. 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim tam tahıllı tost ekmeği, domates, salatalık, yeşillik
  5. 1 su bardağı süt, 3-4 yemek kaşığı kuru meyveli müsli
  6. 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 su bardağı süt, 2 adet ceviz, 3 adet gün kurusu kayısı
  7. 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet orta boy elma veya 1 adet orta boy armut
  8. 3 yemek kaşığı yoğurt, içine 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ile 1 adet orta boy ayvanın yarısı (rendelenmiş ve kabuklu), 5-6 adet fındık
  9. 1 Su bardağı kefir, 1-2 adet tam tahıllı galeta veya girissini
  10. 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1-2 adet tam tahıllı grissini
  11. 1 adet yumurta ve tam buğday unundan yapılmış krep, 1yemek kaşığı fıstık ezmesi

 

 

Bu seçenekleri damak tadınıza göre şekillendirebilirsiniz.

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun.

Dyt. Aslıhan Altuntaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir