Fazla Kilosu Olanlar Okumasın

 

Fazla kilosu olanlar okumasın, zira gerçekler ağır gelebilir. Bu şekilde yaklaşmamın sebebi, bu yazıya tıklayacağınızdan emin olmam idi. Biz Türklerin çabuk unutmak gibi bir zaafı vardır. Aslında bu insanı insan yapan bir özelliktir belki; ama bizde bu biraz fazlaca. Trafik kazasına şahit olur, ölümü hatırlar, 2 dakika sonra hız yaparız. Hastaneye gider, bir yakınımızı ziyaret eder, daha çıkar çıkmaz bir sigara yakarız. Deprem gibi felaketlerden sonra bile önlem almaz, kaldığımız yerden devam ederiz. Ancak bir gerçek var ki ”Sağlığın şakası olmaz!” Bir kere kaybedince kazanılması kolay da değildir. Fazla kilolu olma durumu da sağlığınızın elinizden kayıp gitmesine neden olacak çok etkili bir faktördür. Tıpkı sigara, alkol gibi… Eğer siz de fazla kilosu olanlardan iseniz ciddi tehlikeler ile karşı karşıyasınız ve bir şekilde bu duruma dur demelisiniz, neden mi?

Fazla Kilosu Olanlar Dikkat ! Risk Altındasınız

  1. Şeker hastalığı : Genellik ile insülin direnci ile başlayan diyabet, yani şeker hastalığı riski, bel çevresinde biriken yağ ile doğru orantılıdır.
  1. Hipertansiyon : Tuz tüketimi ile artan yüksek tansiyon riski, fazla kilolu olan bireylerde daha sık görülür.
  2. Koroner kalp hastalıkarı: Fazla kilo, vücutta fazla yağ birikmesi ile olur. Damarlar içerisinde plak oluşumuna neden olan da yağ birikimidir. Eğer fazla kilolu olanlar grubunda iseniz kalp krizi tehlikesine adım adım yaklaşıyorsunuz demektir. (Beslenme önerileri için kalp krizini önlemek yazısını okuyabilirsiniz.)
  3. Metabolik sendrom: Şeker, kalp hastalığı gibi birçok hastalığın bir arada bulunması durumudur ve özellik ile bel çevresinde biriken yağlar, bu hastalığın en büyük yardımcısıdır.
  4. Bazı kanser türleri: Çağımızın vebası olan kanserden korunmanın ilk yolu, dengeli ve sağlıklı bir beslenmedir. Kansere karşı kalkan oluşturmak niyetinde iseniz, fazlalıklarınızdan kurtulun derim.
  5. Osteoartrit: Kemik iltihaplanması, kemik sağlığının bozulması durumudur. Fazla kilolarınızda, hem kemiklerin hem de eklemlerin kaldırabileceği bir yük vardır. Fazlası, bu gibi hastalıklara neden olur.
  6. Karaciğer yağlanması: Karaciğer, tek başına hemen hemen bütün metabolik işlemleri yapan baba bir organdır. Vücudun herhangi bir yerine verilen zarar, karaciğeri doğrudan etkiler. Şimdilerde çocukluk döneminden itibaren hayatı tehdit eden bu hastalıktan korunmak için kilo vermek şart.
  7. Solunum zorluğu: Fazla kilosu olanlar, genellikle çabuk yorulmaktan ve nefes sıkışıklığından şikayet ederler. Ancak bilin ki akciğerler narindir. Şansınızı zorlar iseniz, geri dönüşü olmayan durumlar sizleri esir alacaktır.
  8. Ruhsal sorunlar: Anoreksiya nervoza (yemek yememe) veya Blumia nevroza (yemek yedikten sonra kendini çeşitli yöntemler ile kusturma), Binge eating (tıkınırcasına yemek yeme), gece yeme sendromu gibi ortaya çıkabilir veya bir şeyi daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamak gibi durumlar, fazla kilonun önlenmemesi sonucu ortaya çıkan psikolojik durumlardır.
  9. Uyku apnesi, astım, aşırı kıllanma, mens düzeni bozuklukları, sık sık enfeksiyon kapma, felç, ameliyat risklerinin artması, varis, idrar kaçırma ve daha birçok tehlike… Metabolizma, bir düzen içerisindedir. Bir yerdeki bozukluk, işleyişin tamamına etki eder. Fazla kilo durumu; yani vücutta gereğinden fazla yağ depolanmış olması, enzimler ve hormanları doğrudan etkiler ve yukarıda saydığımız sonuçlar, zincirleme trafik kazası gibi beliriverir.

 

“Bana bir şey olmaz” demeyin. Tüm bunlar, binlerce bilimsel çalışma ile kanıtlanmış, milyonlarca insanın da başına gelmiş olan durumlardır. Fazla kilosu olanlar, yukarıda saydığım ve daha sayamadığım durumlara davetiye çıkarmış durumdasınız.

 

Hayat o kadar da kötü değil, yaşamaya değer değil mi? O zaman besinler ilacınız olsun.

 

 

Sorularınız için Dyt. Aslıhan Altuntaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir