Aşırı Sıcaklara Dikkat !!!

Aşırı sıcaklara dikkat! Hava sıcaklığının artması ile birlikte ortaya çıkma olasılığı fazla olan sağlık problemleri vardır. Yıllardır televizyonda her yıl dinlediğimiz “yaşlılara ve çocuklara özellikle dikkat” uyarısını yaparak başlayacağım.

Sıcaklığın yüksek olduğu bu yaz günlerinde çocuk ve bebeklerde ishaller daha sık görülebilir. Bu problemin önüne geçmenin en iyi yolu onların sıvı ve mineral ihtiyacını karşılamaktır. 0-6 ay bebeler de yalnızca anne sütü ile beslenme doğru ve yeterli bir biçimde yapılmaktaysa su verilmesine gerek yoktur. Anne sütünün sıvı içeriği çok yüksektir ve bebeklere yeterli gelmektedir. Tamamlayıcı beslenmeye başlanmış olan bebeklerde (ek gıdaya başlanmışsa), sıvı ihtiyacı anne sütü ve formülalara ek olarak su ile desteklenmelidir. Çocuğunuzun sıvı ihtiyacını hesaplamak için (yaşı × 100)+1000 ml formülünden yaralanabilirsiniz. Yetişkinlerin sıvı ihtiyacı ile minimum 2 litredir. Sıcaklığın artması ile birlikte sıvı kaybı da arttığından 2,5-3 litre kadar sıvı alınmalıdır. Bu sıvının çoğunu su olarak tüketmek büyük önem taşır ve bu tüketimi gün içerisine yaymak gerekir. Kahve ve çaylar sıvı tüketimi sağlarken aynı zamanda diüretik etki yapabileceğinden sıvı kaybını tetikleyebilir. Bu sebeple sıvı ihtiyacınızı karşılamak için su ile bilrikte ayran, soda(günde en fazla 2 adet), taze meyve sularını tüketebilirsiniz.

Aşırı sıcaklar; metabolizmamızın değişime gitmesine neden olmaktadır. Bu değişim sırasında meydana gelen kalp atım sayısında artış, organlara iletilen oksijenin azalması gibi metabolik olaylar, bu süreçte yüksek tansiyon, koroner kalp hastalıklarında artışa sebep olmaktadır. Ayrıca sıvı ve mineral kaybı için önlem alınmadı ise bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Hali hazırda diyebet (şeker), tansiyon veya kalp hastalığınız var ise yüksek risk altında olduğunuzu unutmamalısınız.

Aşırı sıcaklar ve buna bağlı olarak nemin artması, besin zehirlenmesine neden olan bazı mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğundan, sıcaklık arttığı zamanlarda tükettiklerimize iki kat daha fazla dikkat edilmelidir. Güvendiğimiz yerlerden veya sirkülasyonu daha sık olan marketlerden alışveriş yapmalı, etiket okumayı ihmal etmemeli, ürün sıcaklıklarına dikkat etmelisiniz. Özellikle potansiyel riskli besinlerin (yumurta, tavuk, et, hindi, balık vb) saklanma sıcaklıkları çok önemlidir.

 

AŞIRI SICAKLARA YENİK DÜŞMEMEK İÇİN SAĞLIĞINIZA DESTEK OLACAK BESLENME ÖNERİLERİ

  1. Güne kahvaltı ile başlayın. Bu kahvaltı da yumurta, zeytin, mevsim sebzeleri, süt, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları, tam tahıllı ekmekler bulunsun.
  2. Kızartma ve kavurma gibi sindirim sistemimizi zorlayacak olan aynı zamanda sağlıklı beslenme içerisinde pek de yeri olmayan bu pişirme yöntemleri yerine fırınlama, ızgara, sote, buharda pişirme, haşlama gibi besin değerleri kaybını en aza indiren yöntemleri tercih edin
  3. Vitamin ve mineral ihtiyaını karşılamak için 5 porsiyon meyve-sebze tüketin. (Meyve porsiyonlarına meyve diyip geçmeyin yazımdan ulaşabilirsiniz.)
  4. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidrat içeren besinleri (kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, müsli, yulaf ezmesi, bulgur vb) tercih etmelisiniz. (Lif içeriği yüksek olan kompleks karbonhidratlar hakkında daha ayrıntılı bilgiye tok tutan besinleryazımdan ulaşabilirsiniz.)
  5. Et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek olan besinler mideyi daha geç terkeder. Bu sebeple bu besinleri öğle öğünlerinde tercih etmelisiniz.
  6. Akşam öğünlerinizi geç saatlere bırakmaktan kaçınmalısınız. Akşam yemeklerinde sebze yemeklerini, salataları, çorbaları tercih edebilirsiniz. Bu durumlarda acıkmayı önlemek için akşam yemeğinizi iki küçük öğüne de bölebilirsiniz. (18.30 da bir öğün, 20.30 da bir öğün şeklinde olabilir)
  7. Dondurma sıcak yaz günleri için en iyiy tatlı seçeneğidir diyebilirz ancak dozunu kaçırmamaya dikkat edin. Hamur tatlıları ve şerbetli tatlılardan uzak durup sütlü tatlıları ve meyveleri tercih edin.

 

Hafif akşam yemeğinden sonra sayfamdaki serinleten tarifimi de ara öğün olarak deneyebilirsiniz.

 

Besinler ilacınız olsun, afiyet olsun.

 

Sorularınız için Dyt. Aslıhan ALTUNTAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir